Романът Времеубежище“ на писателя и поета Георги Господинов, преведен от

...
Романът Времеубежище“ на писателя и поета Георги Господинов, преведен от
Коментари Харесай

„Времеубежище“ на Георги Господинов спечели една от най-престижните международни награди – „Букър“

Романът „ Времеубежище “ на писателя и поета Георги Господинов, преведен от български от Анджела Родел, завоюва най-престижната интернационална премия, давана за съответна творба – „ Букър “. Премията от 50 000 паунда се поделя сред Георги Господинов и Анджела Родел, като по този метод създателят и преводачката получават еднообразно самопризнание. Победителят беше разгласен от ръководителя на журито Лейла Слимани нощес на гала в „ Скай гардън “ в Лондон.

В центъра на „ Времеубежище “ е първата „ клиника за предишното “ за заболели от Алцхаймер, в която всеки етаж възпроизвежда в най-малки детайлности едно минало десетилетие, позволявайки на пациентите да се върнат обратно във времето, с цел да отключат това, което е останало от избледняващите им мемоари. Клиниката стартира да добива популярност и от ден на ден здрави хора търсят та леговище с вяра да избягат от ужасите на актуалния живот. Това основава непредвидена главоблъсканица, в която предишното стартира да нахлува в сегашното, а разказвачът се оказва замесен в скрит план за прекъсване на самото време.

„ Господинов е един от най-завладяващите и незаменими европейски романисти, а това е неговата най-обширна, одухотворена и завладяваща книга, съобщи американският публицист Дейв Егърс.

„ Писателите освен от моята страна, само че и от Балканите постоянно се усещат отвън сферата на англоезичното внимание “, сподели Господинов.

„ Обикновено се приема, че „ огромните тематики “ са непокътнати за „ огромните литератури “ или за литературите, написани на огромни езици, до момента в който дребните езици, някак по дифолт, остават с локалното и екзотичното. Награди като Международната премия „ Букър “ трансформират това статукво и това е доста значимо. Мисля, че всеки език има способността да опише историята на света и историята на обособения човек “, добави българският публицист.

Благодаря на фондацията „ Букър “, че поддържа тази премия за художествена литература и превод. Във времена като нашите, това е от решаващо значение. Благодаря на журито за това, че оцени книга за паметта, времето и превръщането на носталгията в оръжие, разяснява Георги Господинов в благодарствената си тирада.

уйърТой изрази благодарността си към останалите писатели, които бяха номинирани за премията. „ Вашите книги са чудесни, имам всички от тях. За мен беше чест да бъдем дружно, уповавам се всички да ги прочетат. Благодаря на моя преводач Анджела Родел, която построи тази клиника на предишното на британски език “, сподели Господинов.
Писателят уточни, че „ Времеубежище “ е първата българска книга, номинирана за премията и благодари за смелостта на журито да връчи наградата на нея.
Георги Господинов описа още, че получава оценката в навечерието на 24 май, когато България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Това е обичаният ми народен празник, разяснява Господинов. На церемонията в Лондон писателят сподели на български език: „ Честит празник, честито знамение на езика! “

Георги Господинов приказва за сериозния недостиг на значение и фондацията „ Букър “ и тази премия се борят тъкмо с този недостиг, разяснява Анджел Родел. Благодаря ти, Георги, че ми се довери с работата си и ти благодаря за другарството, сподели още тя.
Отличието „ Букър “ се връчва от 1969 година, а през 2005 година стартира да се присъжда и за книги в превод.
Наградата е в размер на 50 000 английски лири и се разделя сред създателя и преводача на книгата победител. Сред носителите й са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и други През 2005 година стартира да се присъжда и интернационалният „ Букър “, който е за книги в превод. Първият притежател е Исмаил Кадаре. Председател на журито на тазгодишното издание на оценката е носителката на „ Гонкур “ Лейла Слимани.
Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година в Ямбол.
Завършва българска лингвистика в Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “. Доктор е по Нова българска литература в Института за литература при Българска академия на науките.

Автор е на книги с лирика и прозаичност, измежду които „ Лапидариум “ (1992), „ Черешата на един народ “ (1996, 1998), „ Писма до Гаустин “ (2003), „ Естествен разказ “ (1999, 2000, на френски – 2002), „ И други истории “ (2001, на френски – 2003), “Физика на тъгата “ (2011) и “Времеубежище “ (2020). Негови тесктове са превеждани и печатани в Съединени американски щати, Унгария, Германия, Финландия, Австрия.

През 2021 година известният български създател се трансформира в един от най-награждаваните ни писатели. Само в границите на няколко месеца той бе отличен с редица национални и интернационалните награди. През пролетта Господинов бе почетен с Узедомската литературна премия, връчена му от Олга Токарчук. Сред претекстовете си журито показва българския създател като важен и неповторим глас в европейската литература. През май „ Времеубежище “ бе оповестена за разказ на годината в състезанието на Националния дарителски фонд „ 13 века България “. През август писателят бе отличен за разказите си с „ Цинклар “ от Асоциацията на датските писатели, а през октомври той стана първият българин и първият публицист от Източна Европа, получил италианска премия за литература „ Премио Стрега Еуропео “. Същата година книгата „ Естествен разказ “ завоюва огромната премията за литература на Атина. Господинов е първият българин, получил това самопризнание.

През 2023 година романът „ Времеубежище “ е в късия лист и на номинациите за литературната премия на Европейската банка за възобновяване и развиване, съгласно информация на уеб страницата на институцията. Победителите създател и преводач, както и две двойки подгласници, ще бъдат оповестени на 15 юни в централата на банката в Лондон.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР