Романът “Времеубежище на Георги Господинов международната литературна награда “Букър. Той

...
Романът “Времеубежище на Георги Господинов международната литературна награда “Букър. Той
Коментари Харесай

Брилянтен роман. Времеубежище на Георги Господинов спечели наградата Букър

Романът “Времеубежище ” на Георги Господинов интернационалната литературна премия “Букър ”. Той си подели оценката с Анджела Родел , която преведе книгата на британски.

Церемонията се организира в Лондон, а ръководител на журито беше френската писателка Лейла Слимани .

“Нашият победител, “Времеубежище ”, е брилянтен разказ, цялостен с подигравка и потиснатост ”, написа Слимани, представена на формалния уебсайт на премиите “Букър ”.

“Това е задълбочена работа, която изследва доста настоящ въпрос: Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов съумява отлично да се оправи както с самостоятелните, по този начин и с груповите ориси, и точно този комплициран баланс сред интимното и универсалното ни убеди и докосна. ”
 Георги Господинов с британското издание на
В речта си при награждаването Георги Господинов назова " Времеубежище " по едно и също време " политическа и човешка книга ". Писателят честити 24 май на българите. " Честит празник, честито знамение на езика ", сподели той.

Наградата в размер от 50 000 паунда се връчва всяка година за разказ или роман, преведен на британски и публикуван във Англия или Ирландия. Наградата се поделя сред създателя и преводача.

Наградата " Букър " е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 стартира да се връчва и интернационалният " Букър " единствено за книги в превод.

Номинацията за интернационален " Букър " е следващото самопризнание за Георги Господинов и романа " Времеубежище ". " Ню Йоркър ", " Гардиън " и " Файненшъл Таймс " го оповестиха за една от книгите на 2022 година За " Времеубежище " Господинов получи и влиятелната премия " Премио Стрега Еуропео " и по този начин стана първият публицист от Източна Европа с това отличие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР