Романът, спечелил Ръкописът“ на БНТ – Аз още броя дните“

...
Романът, спечелил Ръкописът“ на БНТ – Аз още броя дните“
Коментари Харесай

Бургазлии ще четат в автобусите роман за войната в Сърбия

 Снимка

Романът, спечелил „ Ръкописът “ на Българска национална телевизия – „ Аз още броя дните “ на Георги Бърдаров ще четат през днешния ден бургазлии в рейсовете.  Поводът е Световния ден на книгата и авторското право, който означаваме през днешния ден. Идеята е на Читалище „ Изгрев 1909 “  и се извършва в границите на самодейността „ Четем дружно една книга “. Над 2000 бургазлии,  пътуващи на тази дата в рейсовете по линии  Б1, Б2, 11 и 12, ще получат от доброволци листовка с текстове от романа на Георги Бърдаров. Отбелязването ще приключи в зала „ Георги Баев “ на КЦ „ Морско казино “, където от 18.30 часа създателят ще бъде показан от своя сътрудник Радко Пенев.

За книгата „ Аз още броя дните “ споделят, че е география на хуманността, а героите в нея – двойка млади сърби – Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка са сръбските Ромео и Жулиета.  Според създателя Георги Бърдаров това е измислено от медиите, само че в Косово не харесват определението.

„ Топла майска нощ през 1993 година Обсадата на Сараево е почнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война сред довчерашните съюзни югославски нации. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в безмълвие. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си измежду разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава следващото малко, едвам половинчасово мъртвило, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да доближат свободата… или да посрещнат гибелта.

Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, с цел да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в механа и незабелязано заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се усилват, а от дълго време заровени секрети излизат на повърхността.

Две нощи. Четири ориси. Всички водещи до най-важните въпроси.
Кой възпламени тази война? И кой завоюва от нея?

Според създателя всяка война стартира от стопански ползи. По време на война изплува най-лошото у всеки. Въпрос на персонален избор е дали ще станеш звяр, или ще останеш човек.
Чуйте цялото изявление с Георги Бърдаров тук:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР