Романът "Поразените" на Теодора Димова е отличен с френската литературна

...
Романът "Поразените" на Теодора Димова е отличен с френската литературна
Коментари Харесай

Романът Поразените на Теодора Димова е отличен с френската награда Фрагонар


Романът "Поразените " на Теодора Димова е отличен с френската литературна премия "Фрагонар ", заяви издателство "Сиела ". "Поразените " (Les Dévastés) беше оповестен във Франция при започване на тази година в превод на Мари Врина-Николов. Церемонията по връчването на премията се е провела на 19 май.

Първото издание на "Поразените " е от 2019 година Той споделя за тежката орис на три дами и едно дете, които минават през ужаса на деветосептемврийския прелом през 1944 година

"Когато започнах да пиша романа "Поразените " през 2016 година, мислех, че това е разказ за паметта, за първите месеци на гнет след установяването на тоталитарния режим в България. Никога не съм предполагала, че този разказ може да придобие смразяваща, печална, плашеща новост 77 години по-късно, на 300 км от нас ", споделя Димова в изявление за Българска телеграфна агенция, представено от БНР.

Наградата "Фрагонар " има за цел да доприне се за по-широкото разпространяване на задгранична литература във Франция. Амбицията на учредителите е "да отличава нов женски глас от другаде, да избира разказ, който ни придвижва оттатък нашите граници, който ни среща с нови култури и друга реалност ", се показва на уеб страницата на наградата "Фрагонар ". В журито са взели участие писатели като носителя на "Гонкур " Матиас Енар и Ален Мабанку, преводачката Якута Аликавазовис, Аньес Коста от парфюмерийната къща "Фрагонар ", по чиято концепция е учредена премията, фенове на литературата.

"Да написа за Теодора Димова е същинска отговорност, с цел да унищожи "манипулираната памет " и да поеме отговорността нацяло едно потомство, което би трябвало да "предаде паметта за истината на хората, които ще живеят след нас. За да не живеят в унизителния свят на лъжата ", написа за романа Габриел Наполи в "Анатандант Надо ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР