Романът на Йохан Девлетян Кабарето под тепето ще бъде представен

...
Романът на Йохан Девлетян Кабарето под тепето ще бъде представен
Коментари Харесай

Премиера на Кабарето под небето в Културния център на Радио Пловдив

Романът на Йохан Девлетян " Кабарето под тепето " ще бъде показан в Културния център на Радио Пловдив на 05 октомври, четвъртък. 

Новата книга на Йохан Девлетян е издание на ИК " Жанет 45 " и за нея ще говори  литературния критик Здравко Дечев. Началото на срещата е в 18.00 часа в Първо студио.

" Кабарето под небето " идва след двата сборника с разкази на Девлетян " Мъж и половина " и „ Експерименти.Любови. Неопровержимости. Разни разкази “. 

Книгата е в действителност една метафора, споделя Йохан Девлетян. Метафора на живота, на живеенето под тепетата, в което хората се срещат и умират, с положително и неприятно, на значимото е, че човек не би трябвало да се взима доста съществено и че кръв не би трябвало да се пуска непременно. 

 Снимка В романа има доста времеви пластове и сюжети, препратки, освен алюзията с фамозния филм на Боб Фос с Лайза Минели, само че и към доста литературни мостри, да вземем за пример " не ракията, а времето напива " е от Набоков. 

Девлетян е работил дълго време по този разказ. И той е като едино преживяване на прехода, който стига и до нашето време, с повторенията на най-ужасното в индивида, както и с майсторски разказани истории, а и финалът на книгата е подобаващ на жанра " кабаре ", каквото у нас в никакъв случай не имало - кабарето в никакъв случай не търпи драматичен край.  

За " Кабарето под небето "

" Кабарето под тепето " – няма по какъв начин навеите да не насочат към популярното " Кабаре " на Боб Фос със зашеметяващата Лайза Минели в основната роля. Дори искрено е представено. Но кабарето на Йохан Девлетян не предизвестява, а обяснява. Изяснява интервали от българската история, които все по-усилно се постанова да слагаме в центъра на нашето внимение – тъй като ни объркват, тъй като ни предопределят, тъй като ни затискат. книгата отмахва този затискащ похлупак, разрешава ни да дишаме с цялостни гърди. Затова в случай че желаете чист въздух – прочетете " Кабарето под тепето " и ще се извършите с животворен книжовен О2. Книга игрива, с фикция, тук-там смешна, само че в действителност -- трагична. На Кабаре като на кабаре.

Митко Новков 

Жоржи Амаду написа, че Истината се намира гола на дъното на бунар. повече от двадесет години издълбавам кладенеца на Кабарето. Колкото повече приближавам дъното, толкоз повече обликът става безформен, трептящ, противоположен... Възможно ли е " Истината " да е в множествено число?!

Йохан Девлетян 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР