Роман Протасевич, който бе арестуван в Беларус, след като самолетът

...
Роман Протасевич, който бе арестуван в Беларус, след като самолетът
Коментари Харесай

В Беларус помилваха Роман Протасевич - журналиста, заради когото свалиха самолет

Роман Протасевич, който бе задържан в Беларус, откакто самолетът му бе наложително свален в Минск, разгласи, че е бил опрощение. Това разгласи самият той пред локалната организация " БелТА ".

" Буквално току-що подписах всички съответни документи, че съм опрощение. Това, несъмнено, е страхотна вест ", сподели той.

На 3 май Минският регионален съд осъди Роман Протасевич на 8 години затвор. Бившият основен редактор на самостоятелната медия " Некста " беше приет за отговорен в обществени апели за завладяване на държавната власт, терористични актове, засегнатост срещу президента, разпространение на съзнателно погрешна информация за Беларус и други закононарушения.

Предполагаемо милостта е отправена под изискване.

Опозиционният публицист бе арестуван на 23 май 2021 година дружно с тогавашната си приятелка София Сапега, която също бе неприкрит критик на режима на Александър Лукашенко. Двама пътуваха със аероплан на " Райън еър " от Атина за Вилнюс, когато летателният им уред бе наложително партерен в столицата на Беларус.

Оттогава животът им потегли в разнообразни направления. 27-годишният деятел се врече във честност в Лукашенко и бе осъден с домакински арест. На 9 май 2022 година му бе разрешено да се ожени. Тогава той обясни в изявление за локална медия, че е бил привикван като " специалист " и човек " от другата страна " по време на разнообразни правосъдни каузи в Беларус.

24-годишната Сапега отхвърли да се пречупи. Така на 6 май 2022 година бе наказана на 6 години затвор, които изтърпява и през днешния ден. След новината Протасевич посочи, че бил " сюрпризиран неприятно от присъдата ", само че добави, че й се е разминало, защото можело да получи 20-годишна присъда.

" 6 години в колония с общ режим сигурно е тежка присъда. Въпреки това, на фона на това какъв брой доста я заплашваха в началото, това надалеч не е допустимо най-страшната присъда. Ако не ми вярвате, вижте сами в интернет какъв брой години са давали на хора, които просто изпращат персонални данни на чиновници на сигурността.

София беше наказана за същинските си действия, а не по отношение на мен. Затова, преди да започнете да ме обвинявате и ругаете в мненията, включете най-малко малко мозъците си. И вместо да си леете мръсотия от главите си в интернет, напишете писмо до София. Очевидно ще й бъде прелестно да чуе думи на поддръжка ", обясни той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР