Роман Гончаренко, Данил Билик, Дойче ВелеТова понятие се озова от

...
Роман Гончаренко, Данил Билик, Дойче ВелеТова понятие се озова от
Коментари Харесай

Как Украйна официално призна рашизма за руски фашизъм – алтернативно понятие на путинизма

Роман Гончаренко, Данил Билик, Дойче Веле

Това разбиране се озова от телевизионните екрани в текста на парламентарно разпореждане: Върховната рада на Украйна дефинира " рашизма " като " вариация на тоталитарна идеология ".
През миналата година от началото на съветската инвазия думата " рашизъм " трайно влезе в езика на украинските медии, въпреки че тя се употребяваше и преди този момент, и освен в Украйна. Сега този термин, зародил от сливането на британските думи Russia (Русия) и fascism (фашизъм), беше легализиран от Върховната рада на Украйна. В поясненията към признатия на 2 май 2023 година план за разпореждане „ рашизмът “ е наименуван „ съветски фашизъм ".

Как Върховната рада разказва " рашизма "

" Де факто украинското общество търсеше формулировки, с които да назова агресора ", разяснява пред DW американско-украинският историк Серхий Плохий, професор от Харвардския университет. По думите му, появяването на термина " рашизъм " в постановлението на Върховната рада отразява този развой.
В текста на документа с размер от две страници " рашизмът “ е дефиниран като нова вариация на тоталитарните идеологии и практики, залегнала в основата на режима, формирал се в Руската федерация под управлението на президента В. Путин и учредена върху традициите на съветския национализъм и империализъм, практиките на комунистическия режим в Съюз на съветските социалистически републики и национал-социализма ".

Сред отличителните белези на " рашизма " украинските депутати показват и " систематичните нарушавания на правата и главните свободи на индивида ", " култа към силата и милитаризма ", " култа към личността на ръководителя и сакрализацията на държавните институции ", " самовъзвеличаването на Русия и руснаците за сметка на насилственото потисничество на другите нации и/или отричането на тяхното битие ".

По какво " рашизмът " наподобява на фашизма и нацизма...

" Това е истинска, необикновена стъпка, която може да учуди историците, дипломатите и публицистите. Но може би тя има смисъл. “ - показва в изявление за DW Андреас Умланд (Andreas Umland), специалист от Стокхолмския център за проучване на Източна Европа. По думите му, определеният от Върховната рада метод дава опция да се сътвори термин, отговарящ на съветските особености и да се избегнат необятно публикуваните, само че не постоянно оправдани съгласно Умланд съпоставения с немския национал-социализъм.

В Германия и други западни страни терминът " фашизъм " се употребява, с цел да се опише идеология, която се е формирала през първата половина на 20 век в Италия и се е популяризирала в Испания и някои други страни. Това, което е било в самата хитлерова Германия, тук се назовава не фашизъм, както в руската традиция, а национал-социализъм.

На фона на всичко това немският историк Мартин Шулце Весел (Martin Schulze Wessel) – професор от Мюнхенския университет и експерт по Източна Европа, счита термина " рашизъм " за оневинен. " Това е политическо решение на украинския парламент, което е разбираемо по време на война ", споделя ученият. По думите му, терминът " рашизъм " регистрира " сходството с фашизма, само че по едно и също време с това акцентира съветската специфичност " – " има подобие, само че няма еднаквост ". Като сходства Шулце Весел показва култа към личността, култа към насилието и " в избрана степен - милитаризма ". Същевременно той отбелязва като разграничение присъщия на национал-социализма антисемитизъм.

...и по какво се разграничава

За неналичието на " програмен антисемитизъм " като " основна разлика " написа в свое есе и немският журналист Винфрид Шнайдер-Детерс (Winfried Schneider-Deters). Той счита, че " съветският фашизъм " е различно разбиране на " путинизма ". " Путинизмът в действителност е съветски фашизъм, вариация на италианския оригинал ", написа Шнайдер-Детерс.
Андреас Умланд показва още една разлика: " При дефинирането на фашизма се изхожда от това, че е налице революционна идеология, при която става дума за ново устройство, ново основаване на страната. Това го няма в Русия. " По думите на специалиста, " Путин, за разлика от Хитлер, е представител на остарелия, в дадения случай - руския режим, неговият взор е извърнат в предишното и в по-малка степен в бъдещето ".

Ще помогне ли терминът " рашизъм " на Украйна, за

да бъдат осъдени нарушителите

Украинският парламент осъжда " рашизма като идеология и процедура " и приканва Организация на обединените нации, другите интернационалните организации, държавни управления и парламенти да създадат същото. Радата се надява освен да " подсети на света за закононарушенията на Русия ", само че и подхванатата от нея стъпка да стане " следващият стадий в подвеждането под отговорност на държавното управление “ на Русия.

Експертите не се наемат да предвиждат дали терминът " рашизъм " ще получи интернационално самопризнание и разпространяване. Мартин Шулце Весел допуска, че за интернационалните съдилища ще бъдат значими интернационално приетите понятия, като „ закононарушения срещу човечеството “. Андреас Умланд отбелязва, че " рашизмът " към момента не се е формирал дефинитивно и че с неговата радикализация интернационалното потребление на този термин може да се разшири.

" Не е значимо дали класифицирането на " путинизма " като " фашизъм " е научно или не – до момента в който в Украйна продължава " войната на Путин ", става дума за публицистичното значение на термина ", акцентира в есето си Винфрид Шнайдер-Детерс. Той счита, че с тази тематика може да се заемат историци и политолози, само че откакто войната завърши.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР