Ролята на съвременните будители е фокус на новия епизод на

...
Ролята на съвременните будители е фокус на новия епизод на
Коментари Харесай

Съвременно будителство VS. Нихилизъм, недоволство и апатия

Ролята на актуалните будители е фокус на новия епизод на аудио подкаста на Dir.bg " Trendy ". " Хората са недоволни. Те знаят от какво. Но не знаят към кого да се извърнат. И кой ще им влияе, като светлина " - това споделя Ива Дойчинова, водач на самодейността " Будител на годината ", публицист и шеф на Радио София.

От диалога с Ива става ясна същността на актуалното будителство. А точно, че будители са тези, които сплотяват разнообразни общности. Които основават богатства за другите. Които предизвикват смислени дела " макар системата ", като по този начин в действителност я трансформират.

Осмото издание на националната акция " Будител на годината " още веднъж разкрива актуалните аспекти на будителството. Над 130 номинации на персони, организации и планове са получени тази година. Сред тях журито избира 10 финалисти, за които всички могат да гласоподават на особено основаната платформа до 12 ч. на 30 октомври. Кой е спечелил вота на публиката обичайно ще стане ясно на празничния ден - 1 ноември.



Финалистите в националната акция " Будител на годината 2021 " на Българското национално радио са:

Максим и Стефан Иванови

Без никакъв опит в гребането, градежа на лодки и мореплаването, Максим и Стефан построяват океанска гребна лодка в гаража си в София. Наричат я НЕВЕРЕСТ, което за тях значи " Не си давай мира, до момента в който не достигнеш своя Еверест ". През лятото на 2020 година, посред скования от пандемията свят и по време на най-активния сезон на ураганите в Атлантика, двамата потеглят от Портимао, Португалия и за 105 дни на вода съумяват да прекосят океана, достигайки Барбадос. Максим става " Най-младият гребец прекосил океан " на Гинес, а НЕВЕРЕСТ става " Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад напълно в сезона на ураганите ". Максим и Стефан сполучливо приключват " Първата океанска гребна експедиция за България ".

Още преди да отплават, Максим и Стефан посвещават експедицията си на акцията " Да! За живот! на Министерство на здравеопазването и и стават най-активните покровители на идеята повече българи да решат да бъдат евентуални донори на органи след гибелта си, с цел да спасят човешки животи посредством трансплантации. Над 1100 души в България чакат животоспасяващ орган, а тук се правят минимум трансплантации на глава от популацията в Европейски Съюз.

#За положителното. Легълца за излекуване

#За положителното е план на 8 дами, чиято фантазия е модернизиране на детското опазване на здравето в България. Те провеждат акция за закупуване на детски кревати за педиатрични лечебни заведения и отделения в страната. Една от тях e Поли Троянова, която се въодушевява за концепцията, след интервенция от израстък в мозъка на детенцето й. Тогава Поли открива, че обезпечаването на педиатрични кревати за детското лекуване е част от оздравителния развой и идея, която приема персонално. Затова се заема да реши казуса за други дечица, които ще потърсят помощ. Обединението на " 8 луди дами ", известно и като #За положителното, имат вяра в изречението: " Не си тръгвай от някъде с думите " Не желая да се върнем повече, там беше извънредно ". Променяй! " Доброволчеството им включва и изобразяване върху стените на детските отделения, тъй като средата е оздравяваща. Работата им не престават с план за издаване на поредност от книжки, които да описват на децата за лекуването им.

Стефан Пеев

Първият в България цифровизиран почерк на историческа персона е дело на Стефан Пеев. Типографът стартира своята работа по цифровизация на почерка на Левски през 2014 година и споделя, че безусловно е усещал диханието на Апостола, минавайки през всички съхранени документи на неговия манускрипт. Проектът е отворен към българската общественост на типографи и художници за рационализиране, а достъпът до него - свободен, стига да е с чисти и честни цели. От старта на плана до момента, шрифтът е изтеглен от хора и организации, измежду които учебни заведения с името на Апостола, читалища други

Знам.бе

Мисията на просветителната платформа Знам.бе е да увеличи общата просветеност за популацията. Със съзнанието, че децата са най-големият капитал на България, екипът се концентрира върху тях с настоящи на времето подходи и принадлежности за учене, съобразени с ползите на младежите. Електронни и физически артикули се популяризират до всяко дете у нас. Фокусът на платформата е ранно професионално насочване и деяние. През 2020 година екипът на Знам.бе осъществя просветително турне в 10 български града, където дискутира за какво е значимо да имаш цел, по какъв начин да намериш своята цел, коя е моята специалност и за какво, за какво ми се доспива, когато съм отегчен, по какъв начин да подобря концентрацията си, от къде идва мотивацията и други Над 15 000 отговори от възпитаници във въпросника за ранно професионално насочване, подкаст от учители, интерактивни уроци и персонални съвещания допълват инструментите на платформата.

Теодосий Теодосиев - Тео

Златният преподавател на България, както е прочут Тео, е дълготраен учител в ПМГ " Никола Обрешков " в Казанлък, управлява профилирана школа по приложна математика и физика, за която е основал пробни задания. Негови възпитаници вземат участие в националните тимове на България в интернационалните олимпиади и надпревари. 11 златни медала на олимпиади са извоювани от негови ученици, 7 са с най-високите самостоятелни резултати, 13 са самостоятелни първенци и повече от 50 са участниците общо във форумите. Теодосий е първият ръководител на Националният клуб на учителите-новатори. Неговият метод " Ученикът е свещ, която да запалиш, а не кофа, която да напълниш " разпалва желанието да видиш творчество във компликациите, да търсиш подходи, да не се боиш от непознатото и да сътворяваш върхове в науката. Като ослепителен държавник с мнение, в последните години Тео води битка с инфлацията на оценките в българското приблизително и висше обучение, спестяването на компликациите пред учениците, значимостта на присъственото образование и битка с неграмотността, наложена от формалните дипломи.

Лео Кадели

Лео Кадели оказва помощ безплатно на хора в потребност, като ревизира всеки сигнал и преценя на кого да помогне. Помощта се показва най-много в материална поддръжка като реставрация на жилища и къщи, обезпечаване на хранителни артикули, медикаменти и домашни уреди, подпомагане при намиране на жилища и заслон в цяла България. Лео стартира самичък, а към този момент има и в цяла България добра база от доброволци, които откликват финансово или с работна ръка на място. Невероятен човек, Лео към този момент е оказал помощ на стотици хора - фамилии, възрастни, самотни хора, на които няма кой да помогне съответно или въобще. Лео Кадели към този момент учреди съдружие " Приятели, помагайте! "

" Ангели за България "

" Ангели за България " е благотворителна организация, основана с идеалната цел да сплоти българите в чужбина да оказват помощ на народа си. Зад тяхната задача са се обединили хиляди българи по света, с цел да вършат дружно чудеса. Основана е във Англия от родолюбиви българи, които имат вяра, че в случай че даже и дребен % от всички сънародници по света се обединят, могат да подкрепят на хиляди нуждаещи се в България. Само за година организацията сплоти над 6 000 българи от целия свят. До момента са дарили над 133 000 лева посредством разнообразни начинания, като помощта е достигнала до над 2 000 семейства. Със събраните средства " Ангели за България " извършват месечни и дълготрайни дела в интерес на самотни възрастни, многодетни фамилии, самотни родители и хора с увреждания, безработни и домове за възрастни и деца. Започват с даването на пакети от съществени хранителни артикули на хора в риск най-вече в дребните обитаеми места. Днес те към този момент подаряват съоръжение и материали за центрове за деца с увреждания, построяват дребни стопанства за нуждаещи се, строят оранжерии и други съоръжения за трудотерапии за хора с ментални проблеми и заплащат професионалното образование на деца от детските центрове. " Ангели за България " поддържаха и глухата общественост, като заплатиха образованието на 10 бъдещи експерта по жестов език. Една от най-популярните им акции е тази за изграждане на детски кътове в държавните лечебни заведения, като за по-малко от година съумяха да построят 20 детски къта за по-добрата рехабилитация на дребните пациенти в 20 лечебни заведения. Най-мащабната им акция до в този момент е закупуването и разпределението на 50 тона еко-брикети, задоволителни за целия отоплителен сезон на 50 самотни и обществено слаби възрастни.

Кристиан Ваклинов

За основаването на " Дом-музей на теснолинейката " Кристиан Ваклинов споделя: " Един ден през 2015 година стопирах пред гарата в Цепина и ми стана тъжно. Всичко беше порутено — нямаше табела, прозорци, всичко беше изкорубено и разрушено. Казах си, че не мога да го оставя по този начин и взех решение да се захвана и да приведа във тип това място. И по този начин през лятото на 2015 отидохме с двама другари със 100 стръка здравец, доста чували и ръкавици и запретнахме ръкави. Бяха минали 13 години от закриването на гарата. Отне ни 2 години, с цел да я приведем във тип. Както се споделя, дадох живота си на тази гара — денонощно бях там, във всеки свободен момент. Мазах, шпакловах, боядисвах, научих се да бъда занаятчия, единствено и единствено с цел да я направя приветлива, тъй че да притегля хора. Постепенно около мен хората се възпламениха и започнаха да подаряват свои персонални средства, а пък аз започнах да повеждам доклад. Така през 2017 успяхме да реставрираме и отворим този самобитен музей на теснолинейката с над 400 фотоси и документи от първата копка до през днешния ден. След това през 2018 учителката ми по география от гимназията предложи да създадем съдружие. Вече участваха задоволително хора, бяхме правили събития, музеят беше налице и имаше потребност всичко това да звучи малко по-сериозно, най-много поради съидейниците, които бяхме привлекли. Така учредихме съдружие " За теснолинейката ", в което през днешния ден членуват 60 души от цялата страна. И всеки оказва помощ с каквото може. "

Саша Безуханова

Саша Безуханова е интернационално приет управител, ангел-инвеститор и човеколюбец с 20-годишна сполучлива управническа кариера в НР и важен принос в публичното развиване на България. Дългият лист от нейните бизнес достижения и начинания в интерес на обществения разцвет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с световна значителност, поощряване на предприемаческата просвета и одобряване ролята дамите в бизнеса в България и на европейско равнище. През 2013 година тя напуща своята бизнес кариера и се посвещава на идеята за положителна социална смяна и стабилно развиване в България посредством нововъведения, обучение, интензивно водачество и споделени полезности, основавайки платформата за новаторско развиване MOVE.BG.

Eтo кaквo cпoдeля тя зa мoтивитe cи: " 2013 гoдинa бeшe гoдинa нa кoлeктивнo прoбуждaнe зa прoмянa. Хoрaтa излязoхa нa улицaтa бeз кoмaндa и бeз вoдaч c ocъзнaвaнeтo, чe нeщo трябвa дa ce cлучи пo рaзличeн нaчин. Тoгaвa cъздaдoхмe MОVЕ.BG c идeятa дa изгрaдим eднo прocтрaнcтвo, в кoeтo пулcирaщи oбщнocти дa ce cъбирaт зaд кoнкрeтни идeи и кaузи, дa ги рeшaвaт и дa прeдaвaт кaтo eхo нa oбщecтвoтo тoвa знaниe. Oт caмoтo cи нaчaлo MОVЕ.BG e eднa лaбoрaтoрия зa бъдeщeтo и инкубaтoр зa хoрaтa, кoитo гo cъздaвaт в Бългaрия. Тoвa ce cлучи прeди 8 гoдини и ниe нe cмe измeнили нa тoзи път. "

Кaтo ocнoвaтeл нa плaтфoрмaтa MОVЕ.BG тя инициирa рeдицa будитeлcки инициaтиви, включитeлнo прoeктa " СhаngеMаkеrs - Двигaтeли нa прoмянaтa ", сплотяващ новатори в разнообразни области с приносни планове за развиване на България. Прeз 2021 cтaвa вдъхнoвитeл и aвтoр нa " Учeбник пo бъдeщa иcтoрия нa Бългaрия ", който чертае допустимо перспективно развиване на България за 30 години напред при приемане на съответни смели начинания и промени през днешния ден. Учебникът е част от застъпническа акция за зелено новаторско развиване на страната ни и включва основаването, по самодейност на Саша Безуханова, на Коалиция за Зелен Рестарт, организирането на серия от събития, сплотяващи учени, специалисти и представители на новаторския бизнес, подготовката и лобирането на мнения към държавното управление за промени и политики, целящи позициониране на България като Европейски център за нововъведения и място за перспективен живот на хората.

Натали Петрова

Вече 20 години в границите на най-известния фестивал за планинарско кино Банско Филм Фест Натали Петрова провежда специфичната детска и младежка стратегия Банскофилмфест KIDS. Нейни са дългогодишните старания за детска и младежка ангажираност по тематики като природа, екология, спорт и здраве, деен метод на живот. Всяка година в програмата се включват над 350 деца от Банско и района от всички образователни заведения, деца в рискови групи, групи от Родопите. Децата са стимулирани да се занимават с интензивности като катерене, преходи, спелеология, изобразяване, просвета, както и със специфична кино селекция. Водещи и лектори са най-хубавите български пътешественици, алпинисти, микробиолози, геолози и спелеолози, а заниманията са безвъзмездни за всички участници.

 Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg



Последвайте ни в: - -

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР