Ролята на президента е ключова. Той има една основна функция

...
Ролята на президента е ключова. Той има една основна функция
Коментари Харесай

Цвета Кирилова: Радев ни тласкал към президентска република

" Ролята на президента е основна. Той има една съществена функционалност - да бъде градивен облик, който да съумява да търси съгласуемост сред всички политически гледни точки, колкото и разнообразни да са те. Неговата съществена функционалност е да бъде страж на Конституцията ", съобщи претендентът за президент Цвета Кирилова в студиото на " Денят ON AIR ".

Според нея сега президентът нарушава главния закон, който е " гръбначен дирек на държавността ни ".

" Визирам поредност от неточности, които направи - дебалансирани негови дейности. Излизане отвън президентската институция по време на митингите, повдигане на юмрука, опит за делене на публичното мнение ", посочи Кирилова.

Кандидатът за вицепрезидент Георги Тутанов уточни, че от дълго време е отдръпнал доверието си от Румен Радев.

" Оттеглил съм доверието си от Радев, по този начин както той отдръпна доверието си от институциите преди да сътвори тази институционална рецесия, която прерасна в политическа. Ролята на президента е да балансира сред ползите на избрани групи - партиите. Зад всяка партия стои социумът ", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Радев е абдикирал от поста на държавен глава и е станал елементарен политик, който съставлява ползите на избран кръг от хора.

" Радев желае да тласка страната ни към президентска република. Все още не споделя на обществото какво желае да направи и по какъв начин ще го реализира. Това е доста дълъг път, тъй като би трябвало да се изговори с обществото, и може би да се направи референдум дали хората са подготвени да създадем смяна на държавното ръководство и устройство. Президентска република не става от през днешния ден за на следващия ден ", добави Кирилова.

Тутанов счита, че съставянето на държавно управление ще бъде доста мъчно, тъй като липсва будно общество.

" Ако обществото беше будно, след многократното нарушение на Конституцията то трябваше да реагира. Нашето общество не реагира. Радев е несъответствуващият човек за обединител на нацията, тъй като няма да има консенсус ", посочи претендентът за вицепрезидент.

И добави, че първото, което биха създали с Кирилова, ще е да свикат Консултативен съвет по национална сигурност и да поканят партиите.

" В момента следим користолюбие на Радев към няколко политически партии, изключително към новосъздадената. И за дребните деца стана ясно, че той стои зад тази партия. Той се пробва да направи геополитическа смяна на България от курса Европейски Съюз, НАТО към Русия. Той удря по всички институции, с цел да разбие държавността ", безапелационна е Кирилова.

Тутанов посочи, че политическата рецесия е в основата на здравната, която в действителност е можела да бъде избегната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР