Ролята на градовете е водеща, затова във време на предизвикателства

...
Ролята на градовете е водеща, затова във време на предизвикателства
Коментари Харесай

Кметът Фандъкова представи развитието на София като зелен град на форум в Подгорица

Ролята на градовете е водеща, по тази причина във време на провокации и рецесии разискването на положителни хрумвания и практики, ни оказва помощ да намираме решения, да развиваме нашите райони.

Основните цели в работа ми са ориентирани към развиване на София като зелен град – чист, резистентен и прелъстителен за хората.

Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в границите на конгрес „ Градовете като движеща мощ на смяната в духа на една епоха “, който се организира в Подгорица, Черна Гора. Кметът на София взе участие в конференцията по покана на кмета на Подгорица Иван Вукович.

Най-важният приоритет е чистият въздух и в тази сфера са ориентирани главните ни планове. Качеството на въздуха е предизвикателство за градовете, което визира всяка една сфера на активност и зависи от всеки от нас, сподели Фандъкова.

В София изпълняваме най-мащабната за последните години рационализация на градския превоз и построяваме най-бързият и екологичен превоз – метрото. Тази година продължаваме на строим софийското метро, което към този момент има три линии. Закупуваме нови рейсове, електробуси, тролейбуси и трамваи. Разработихме и новаторски план за електрически дребни рейсове, които ще пуснем в гъсто обитаеми квартали. Предвидено е и мобилно приложение за жителите, които „ по поръчка “ могат сами да заявят рейс. Проектът е образец за това по какъв начин да създадем градския превоз желан в ежедневните напредвания на хората, уточни също Фандъкова.

За възстановяване качеството на въздуха, по думите на Йорданка Фандъкова предвиждаме въвеждане на нискоемисионна зона в центъра за ограничение придвижването на остарели коли при дни с превишения.

София както и Подгорица са градове със мощно развита зелена система. Създаваме зелен пояс към София с планове, в които включваме и жителите. Тази есен започваме новия залесителен сезон, като задачата ни е да засадим над 80 хиляди фиданки. Вече сме засадили над 100 хиляди дървета. Отделно засаждаме дървета в града – в паркове, по улици и булеварди, в учебни заведения и детски градини.

С цел обезпечаване на различни източници на сила създаваме планове за възобновими енергийни източници, уточни Фандъкова. София работи по планове за въвеждане на ВЕИ в общински здания, продължава и безплатната замяна на остарели печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление, като към този момент над 8000 семейства са декларирали предпочитание.

Климатичните промени изискват сериозна работа по предварителна защита. През октомври в Черна Гора ще се организира обучение по интернационален план за реакция при трусове. В него вземат участие спешни екипи на Столична община, дружно с още шест страни. За реализацията на плана кметът Фандъкова благодари на президента на България господин Румен Радев и посланика на България в Черна Гора Н. Пр. госпожа Плугчиева.

На форума участваха също и кметът на Любляна Зоран Янкович, заместник-кметът на Прищина Албан Зогай, Н. Пр. госпожа Плугчиева – дипломат на България в Черна Гора и посланиците на страните от района.

Участниците показаха почит към работата на кмета Фандъкова за столицата София, която по своите мащаби се равнява на цяла Черна Гора. Изключително значимо в работата за градовете е включването на жителите и локалните общности, което София е направила през последните години. Мнението на локалните водачи е, че това е доста значимо изключително по време на рецесии, когато хората се нуждаят от непоклатимост в лицето на институциите и изключително на локалните управляващи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР