Ролята на четенето с разбиране е от решаващо значение в

...
Ролята на четенето с разбиране е от решаващо значение в
Коментари Харесай

Четенето с разбиране може да е лесно и приятно. Ето как.

Ролята на четенето с схващане е от решаващо значение в образованието. Някой деца още след първия прочит на даден текст го схващат, а на други са им нужни повече прочитания. Други пък се пробват да запаметят буквално текста, само че този способ не е дълготрайно ефикасен. С израстването и прекосяването в по-горни класове четенето с схващане се трансформира от предмет на образование в средство за образование и това изяснява изключителната му значимост. Ако детето не е усвоило това умеене, то ще изпитва големи усложнения по всички изучавани предмети.
Днес ще ви представим някои ефикасни техники, практики и насоки за инспекция и преподаване на четене с схващане. Предвид актуалната обстановка не сме пропуснали и по този начин настоящите цифрови практики.
 
Четивна просветеност
Четивната просветеност се дефинира посредством способността на дребните възпитаници да схващат и употребяват писмените вербални форми, наложени от обществото и/или предпочетени от личността, с цел да научават нещо ново, за наслаждение, с цел да вземат участие в читателски общности и да се приобщят към обществото на четящите хора.
 
Проверка на уменията за четене с схващане на учениците
Изграждането на умеенето за четене с схващане може да проучваме посредством съществуването на уменията: намиране и добиване на очевидно показана информация; правене на директни заключения, които се подразбират в текста; пояснение и обобщаване на хрумвания и информация, показани в текста; оценка на текста от позиция на неговото наличие, жанр и конструкция.
 
 Четири лесни стъпки да изградим своята убеденост Четири лесни стъпки да изградим своята убеденост
 Самочувствие…! Някои като че ли са родени с него. За други пък е по-трудно да го придобият и показват. Защо е по този начин обаче? И...
Ефективни техники за четене с схващане
●     На първо място е значимо децата ясно да схващат какви са задачите на четенето .
●     Задачите за работа с текста покачват уменията на учениците, като се развиват от нивото на безусловно схващане на информацията към интерпретативно, креативно и сериозно четене с схващане.
●     Въпросите, чийто отговор децата би трябвало да намерят в текста, основават умения за независимо насочване в наличието, за сортиране на информацията, която е нужна.
●     Най-новият способ, употребен в обобщителните уроци, е потреблението не на обичайните тестови задания, а обобщаване посредством игри и обстановки, които изискват приложение на наученото.
 Предимства и изгоди на електронни мисловни карти в образователния развой Предимства и изгоди на електронни мисловни карти в образователния развой
Мисловните карти са доста прочут и ефикасен способ за учене и запомняне. Те съставляват диаграми, които пресъздават информация, св...
●     Четенето с схващане може да включва най-различни задания като продължение на изречение, дотъкмяване на текст, изпуснати думи в текста, които би трябвало да бъдат допълнени и доста други.
 
Дигитални практики
Технологиите са доста потребни, тъй като обезпечават персонализирана образователна среда, която подхожда на равнището на умеене за четене на съответното дете. Електронните запаси подсигуряват и автоматизирано оценяване на уменията на даден възпитаник, както и оферират голям брой интерактивни игри и извършения.
 
 Безспорните изгоди при работа с виртуална бяла дъска Безспорните изгоди при работа с виртуална бяла дъска
Всички знаем, че новите генерации изцяло се разграничават от предходните. Ако преди хората са израствали с книги и игри на площадката, то...
Ето да вземем за пример, просветителната среда на издателство Клет България дава образователните материали по забавен и атрактивен метод, а това прави ученето за децата по-увлекателно и занимателно, и постоянно по-лесно. В IZZI има доста озвучени запаси и разнородни игрови подходи, които стимулират децата, забавлявайки се, да обогатяват знанията си.

* Материалът е основан на уебинар “Четене с схващане в урока по БЕЛ и отвън него. Практики и насоки за учене и преподаване ” с преподавател Теодора Власева.
 
Уебинарът е проведен от Издателство Клет България в границите на самодейността “Подкрепа на учителя при работа от у дома ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР