Рокадите в енергетиката продължават с пълна сила при вече втория

...
Рокадите в енергетиката продължават с пълна сила при вече втория
Коментари Харесай

Служебният кабинет сменя и ръководителя на проекта за нов реактор в АЕЦ Козлодуй

Рокадите в енергетиката не престават с цялостна мощ при към този момент втория длъжностен кабинет на Гълъб Донев. След като смени управленията на " Булгаргаз " и " АЕЦ Козлодуй ", а в БЕХ като втори изпълнителен шеф, енергийният министър Росен Христов в този момент сменя и ръководещия " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ". Това е дъщерно сдружение на нуклеарната централа, което дава отговор за развиването на плана за 7-ми блок, към който в последните месеци има съществено оживление и се чака тази година да му бъде даден старт (Westinghouse).Досегашният шеф на сдружението Любен Маринов се сменя с Валентин Илиев, който идва от атомната електроцентрала, само че е бил отпред на това сдружение през 2013-2014 година по времето на кабинета " Орешарски ". Промяната е подадена за регистриране в Търговския указател още на 15 март, само че поради пропуски в документите към момента не е реалност. Очаква се това да стане в идващите два-три дни.

Рокадите в енергетиката не престават с цялостна мощ при към този момент втория длъжностен кабинет на Гълъб Донев. След като смени управленията на " Булгаргаз " и " АЕЦ Козлодуй ", а в БЕХ като втори изпълнителен шеф, енергийният министър Росен Христов в този момент сменя и ръководещия " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности ". Това е дъщерно сдружение на нуклеарната централа, което дава отговор за развиването на плана за 7-ми блок, към който в последните месеци има съществено оживление и се чака тази година да му бъде даден старт (Westinghouse).

Досегашният шеф на сдружението Любен Маринов се сменя с Валентин Илиев, който идва от атомната електроцентрала, само че е бил отпред на това сдружение през 2013-2014 година по времето на кабинета " Орешарски ". Промяната е подадена за регистриране в Търговския указател още на 15 март, само че поради пропуски в документите към момента не е реалност. Очаква се това да стане в идващите два-три дни.

За рокадата няма ясни претекстове, като липсва и обществено известие за осъществяването ѝ. Тя е направена без провеждането на конкурс, само че това е възможно от закона, защото " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " към момента не попада в графата на огромните държавни предприятия, въпреки да има съвсем 17 млн. лева капитал. Причината е, че то не прави действителна активност, отвън писмено напредване на плана за нов нуклеарен блок, и надлежно няма нужния брой чиновници и доходи.
Кой е Валентин Илиев
От основаването на " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " през 2012 година действително единствено Любен Маринов и Валентин Илиев са оглавявали това сдружение (с изключение на първия месец, когато го води Атанас Атанасов). Маринов застава отпред през юни 2012 година (при първия кабинет на ГЕРБ), само че е заменен от кабинета на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, с министър председател Пламен Орешарски, през август 2013-а. На негово място е определен Валентин Илиев, който се задържа там до края на 2014 година, когато Маринов се връща в сдружението - към този момент при втория кабинет на ГЕРБ.
Реклама

Самият Валентин Илиев работи в АЕЦ " Козлодуй " от 1997 година През 2012 година заема поста " Ръководител на ръководство " Нови мощности " в дирекция " Развитие и модернизации ". След което става изпълнителен шеф на " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " ЕАД, а когато е махнат оттова се връща на работа в нуклеарната централа.

За преназначаването му в този момент има издадено официално авансово мнение от Българския енергиен холдинг, само че самото решение е взето от Управителния съвет на АЕЦ " Козлодуй " на 7 март. От него излиза наяве, че Илиев е определен с 3-годишен мандат, а главната му заплата ще бъде в размер на 12 минимални заплати или 9360 лева Изрично е посочено обаче, че към нея ще има спомагателни хонорари съгласно вътрешните правила на сдружението.

Реклама
Тук любопитното е, че член на съвета на шефовете на " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " е и изпълнителният шеф на самата нуклеарна централа -. За тази си роля той самичък си е определил да получава 1500 лева в допълнение на месец .
Кога ще има 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй "
В края на 2022 година Народно заседание взе решение, с което задължи държавното управление (което и да е то) да стартира реализацията на плана за нова мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " по американската технология AP-1000. Конкретиката в решението (предложено от ГЕРБ) беше стимулирана с това, че за въпросната площадка има направена екологична оценка точно за този тип реактори и за съветските ВВЕР-1000. И защото съветските няма по какъв начин да се употребяват отсега нататък, остава единствено моделът на " Уестингхаус ".

" Вече обсъждаме идващите стъпки с екипа за новите мощности в Козлодуй, в това число процеса FEED (б.а.- Front End Engineering Design - главен инженеринг, който дава изясненост на централата за работата на новия реактор). Това е опция да се срещнем и с локалните снабдители и по какъв начин работи промишлеността, като по-късно можем да използваме локалните контакти, с цел да превърнем България в главен енергиен център в Европа ", съобщи в изявление за " Капитал " през февруари Елиас Гедеон - старши вицепрезидент по комерсиалните интервенции в отдела за енергийни системи в Westinghouse Electric Company.

Много е евентуално още в края на тази година да бъде направена самобитна първа копка, с цел да се употребява срокът на екологичната оценка. Дали и по кое време ще проработи такава нова мощ обаче е различен въпрос. Минималните периоди за строителство са 10-12 години, цената е над 10 милиарда евро за един блок, а при всички случаи ще се изисква и контракт за изкупуване на силата - евентуално така наречен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР