Рокадите в ДПС по места продължават, след като във вторник

...
Рокадите в ДПС по места продължават, след като във вторник
Коментари Харесай

Смените в ДПС продължават - изгонен е бивш шеф във Варна, рокади и в Шумен

Рокадите в Движение за права и свободи по места не престават, откакто във вторник изненадващо оставка от Народното събрание подаде дългогодишният народен представител, евродепутат и член на управлението на партията Филиз Хюсменова. Тя беше стимулирана със слабия резултат на Движение за права и свободи на парламентарните избори във Варна, а от известието на локалната конструкция излиза, че Хюсменова сама е взела решението.

Областният съвет на партията в морския район обаче е подхванал още стъпки. Изключен е някогашният локален водач Сали Табаков. Оказа се, че против него тече следствие за финансови злоупотреби, само че за това заяви единствено уеб сайтът " Афера ". Няма удостоверение нито от Министерство на вътрешните работи, нито от останалите държавни институции, макар че става въпрос за настоящ политик и общински консултант в третия по величина град в страната, какъвто е Варна.

Според информацията на " Афера " следствието се води от Софийската градска прокуратура. " Булевард България " потърси информация оттова и чака отговор.

Табаков е бил заменен на председателския пост в ДПС-Варна още напролет от лекаря в локалната университетска болница " Света Марина " - Месут Ердинч Рушид. Той е и идващият в листата на партията от района, който би трябвало да се закълне на мястото на Хюсменова.

Публикации в локални уеб сайтове обаче свързват Рушид с Табаков. Часове след известието за оставката на депутатката пристигна и друго - на съвещание на Областния съвет на партията във Варна " присъстващите бяха осведомени с решението на ръководителя на Движение за права и свободи: господин Делян Пеевски за установяване на краткотрайно изпълняващ длъжността Председател на Областния съвет на Движение за права и свободи Варна - Ерджан Ебатин " (в средата на главната фотография - б.р.) Ебатин е някогашен депутат.

Варна не е единственият район, в който след изборите в Движение за права и свободи текат смени. Това се случва и в Шумен. Там Областният съвет на партията - също има нов краткотраен локален водач - господин Недрет Халил. Той заема мястото - до провеждането на нов избор - на Айсел Руфад. Тя е определена за народен представител в 50-ия парламент, а на конференцията на придвижването напролет тази година бе посочена и за зам.-председател на партията.

Според устава на Движение за права и свободи определените в Народното събрание би трябвало да подадат оставка като регионални партийни ръководители. Тоест Руфад няма право да заема този пост и смятата ѝ е разумна. Но съгласно обява в уеб страницата " Родопи24 " е " измежду отговорните за слабите изборни резултати на Движение за права и свободи в Турция ".

Движение за права и свободи в действителност загуби доста гласове в Турция на последния парламентарен избор спрямо този през април предходната година. Интересно е обаче, че макар че придвижването е една от двете партии в новото Народно събрание, които не губят поддръжка - макар рекордно ниската изборна интензивност партията има близо 20 000 гласа повече, в сравнение с изборите през април 2023-та - рокадите са стимулирани със слаб резултат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР