Рокада по принуда направи вчера премиерът Борисов. С решение на

...
Рокада по принуда направи вчера премиерът Борисов. С решение на
Коментари Харесай

Дончев сменя Симеонов в Съвета по етническите въпроси

Рокада по насила направи през вчерашния ден министър председателят Борисов.

С решение на държавното управление вицепремиерът Валери Симеонов се освобождава като ръководител на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев.

Правителственото решение, препоръчано от министър-председателя Бойко Борисов, е признато неприсъствено, оповестяват от държавната осведомителна работа.

Националният съвет подкрепя кабинета в създаването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси. Също по този начин спомага за съдействието, реализира координацията и организира публични съвещания сред държавните органи и юридическите лица с нестопанска цел на български жители, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в региона на междуетническите връзки, отбраната на правата на индивида.

Осъществява и настоящ мониторинг във връзка с Националната тактика на Република България за консолидиране на ромите (2012 – 2020) и на други програмни документи на държавни органи в региона на междуетническите връзки и отбраната на правата на български жители, принадлежащи към етнически малцинства.

По този метод министър председателят Борисов се пробва да минимизира вредите за ръководството, провокирани от циничното изказване на Симеонов във връзка с майките на деца с увреждания. Скандалът върви към този момент седмица и докара до всеобщи митинги с претенции за оставката на вицепремиера.

Скандалът провокира и вътрешно съдружни разтърсвания, като водачът на " Атака " и ръководител на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров също изиска оставката на Симеонов. След Коалиционен съвет на ръководещото болшинство и диалог с премиера Бойко Борисов през вчерашния ден вицепремиерът се извини. " Поднасям своите извинения на всички, които са се почувствани афектирани или наранени от изявлението ми пред телевизия СКАТ. Извинявам се още веднъж. По никакъв метод не съм целял да обидя който и да било, " съобщи той пред медиите.

Но никой не одобри извинението му, тъй като стана ясно, че е направено под натиска на съдружните сътрудници.

Стана ясно още, че съгласно готвения нов Закон за хората с увреждания, Националния съвет за интеграцията им би трябвало да бъде управляван точно от Симеонов като отраслов вицепремиер. Това провокира внезапни изказвания от страна на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, които дефинираха концепцията като неуместна и цялостен анекдот.

От ГЕРБ намекнаха, че може да се създадат промени в законовите текстове, а от " Атака " разясниха, че назначението на Симеонов отпред на Съвета за хората с увреждания ще е " провокация ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР