Рожденият ден на руския президент Владимир Путин бе съпътстван с

...
Рожденият ден на руския президент Владимир Путин бе съпътстван с
Коментари Харесай

Протести и арести на рождения ден на Путин

Рожденият ден на съветския президент Владимир Путин бе придружен с митинги с апели за оставката му. Бяха задържани повече от 100 опозиционни деятели поради присъединяване във вълна от митинги против Кремъл в цяла Русия в поддръжка на водача на опозицията Алексей Навални, осведоми " Ройтерс ".

Над две хиляди души се събраха на централния площад " Пушкин " в столицата Москва и написаха " Русия ще бъде свободна " и " Русия без Путин ". Някои от присъстващите държаха в ръце надуваеми жълти патета като знак на акцията против корупцията, добавя ДПА.

Въпреки че митингите бяха неразрешени, нямаше съществени конфликти сред стачкуващи и служители на реда.

Един от стачкуващите в Москва държеше ръчно изработен афиш на Путин, седнал на планина от банкноти, и носещ царска корона с надпис: " Честит рожден ден, дребен крадецо! "

Призивът за митинг пристигна от опозиционния водач Алексей Навални, само че той не участва на демонстрациите, защото излежава 20 дневна присъда точно поради организирането на шествия, които не са позволени от властта. Според екипа на Навални митинги са проведени в 80 града, а локални медии оповестяват за по-малки демонстрации по-отдалечени места като Владивосток и Новосибирск.

В Санкт Петербург - родния град на Путин, близо 1 500 деятели се събраха, махайки с червени и бели флагове в поддръжката на Навални, на огромен публичен площад, преди да се насочат към основната улица на града с крясъци: " Путин е апаш " и " Свобода ".

Размерът на митингите през днешния ден бе по-скромен от всеобщите демонстрации, подкрепени от Навални през март и юни, прецизира организацията. Много от протестиращите в Москва бяха младежи и младежи.

Самият Путин прекара 65-ия си рожден ден на работа, като организира заседание с членовете на Съвета за сигурност на Русия. В допитване, извършено измежду 3 хиляди руснаци 82 % утвърждават ръководството му, 11 на 100 го дефинират като " неприятно ", а 7 % се въздържат от коментар.

Опозиционният водач Алексей Навални също има желание да се яви на президентските изборите през март следващата година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР