Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от

...
Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от
Коментари Харесай

Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи

Родственик на Левски откри част от оръжие на повече от 150 години и скъпи документи в къщата на първия братовчед на Апостола - Васил Караиванов в Карлово. Тази движимост е част от оръжията, събирани от Васил Левски и Карловския революционен комитет за революционната мрежа за освобождението на България от османско господство.

Стефан Караиванов е правнук на един от най-доверените съратници на Левски. Оръжието е намерено в едно от скривалищата в неговия дом:

" Това е щик от пушка. Виждаме, че върхът е отцепен, ударен в камък най-вероятно. Това също е било от този боеприпас, който намерихме тука. Другото, което намерихме уреди за правене на патрони. "

Тази част на оръжието е била от арсенала, събиран от Левски и Карловския революционен комитет за подготвяното въстание. По-късно всичко е било конфискувано, включително и персоналното оръжие на Апостола.

" 1963 година на 20 век, когато живеем в различен режим, някой рапортува, че в къщата на Караиванови има оръжия, идва полицията, обискира този миндер и в действителност намира вътре оръжия. Тогава Христо Фъргов, локален краевед, прочут на човек, който дава тогава показания, той също е от нашия жанр... има една пушка с три седефа на нея. Това е пушката на Левски ", споделя Стефан Караиванов.

В друго укритие на къщата Стефан Караиванов е разкрил и богат списък, който удостоверява, че първото ушито знаме за Априлското въстание е ушито от карловката Мария Ганева за Пангюрския революционен комитет.

" Тук е писмото, с което се удостоверява по какъв начин Мария Ганева шие 2 флагове. Едното за Карловския революционен комитет, а другото за Панагюрски и дефакто с това знаме се подвига въстанието в Пангюрище. След това Райна Княгиня съумява да доушие знамето по това знаме ", споделя още Стефан Караиванов.

Архивът е на повече от 120 години и следва да бъде разчетен от специалисти в Исторически музей - Карлово. След това ще бъде издадена книга.

Репортаж: Станислава Христозов, Цветан Цанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР