Родовите истории за Левски ни помагат да се докоснем до

...
Родовите истории за Левски ни помагат да се докоснем до
Коментари Харесай

Той знаеше, че нещо голямо му предстои: Историите за Левски, запазени в рода на Апостола

Родовите истории за Левски ни оказват помощ да се докоснем до неговата човешка същина. Така си даваме сметка за тези неща, които са създали допустимо Васил да израсне до този мащаб, посредством който се трансформира в безспорния Апостол на българите.
Това съобщи в специфичното издание на , отдадено на 148-та годишнина от гибелта на, неговата родственица. Макар да е практикуващ психотерапевт, праправнучката на сестрата на Левски, Яна, посвещава живота си на задачата да споделя за Апостола, тъй като има вяра, че посредством думите за него, го пазим по-близо до сърцето си.
" Това, което сплотява и вълнува до сълзи всеки, е точно чувството за съгласуваност, когато приказваме, когато мислим и си спомняме за Левски. Уважението и откровената респект на хората... не знам дали има друго мерило ", сподели Богданова. " Много от родовите истории за ни връщат в дома на Гина и Иван Кунчеви, връщат ни към това какви хора са били самите те, в какви полезности са вярвали и надлежно са учили и своите пет деца ", означи Христина Богданова.
Тя описа историята към един диалог сред Левски и неговата сестра Яна, когато той е бил още невръстно момче. " Това е обичаната история на Яна за нейния брат. По нейните думи един ден Васил играел на двора, до момента в който тя мете и той захласнат в играта си, мине около нея, спре се и я попита: " Како, знаеш ли какъв ще стана, като порасна? " Яна обаче не му обръща внимание, а по-късно Левски отново отива да нея, отново я пита. Тогава Яна стопира и стартира да изброява: " Какъв ще станеш бре, Василе? Даскал ли? Поп ли? Занаятчия ли? ". Яна изброява разнообразни специалности, на които Васил все дава отговор с " Не! ". Тогава тя към този момент в действителност заинтригувана стопира и го пита: " Добре, какъв ще станеш?! " Тогава Васил се изправя и ѝ споделя: " Един господ знае и аз! ", споделя Христина Богданова. " Баба Яна, когато е разказвала тази история, постоянно е добавяла от себе си следното: " Като че ли той знаеше, че нещо огромно му следва! ", добави нейната праправнучка.
Христина Богданова показа, че изключително прочувствени са историите, които описват за последната среща на Левски с майка му; историите за прекарванията на фамилията на баба Гина; разказите за залавянето на Левски. " Това са надълбоко трогателни и човешки истории ", означи разчувствана Христина Богданова.

Какви случки и прекарвания с младия Васил са непокътнати в рода на Апостола - целия диалог с Христина Богданова гледайте във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР