Родопската балнео- и СПА дестнация е сред най-конкурентните в страната

...
Родопската балнео- и СПА дестнация е сред най-конкурентните в страната
Коментари Харесай

Министър Агелкова: Родопската СПА дестинация има потенциал да привлича хиляди туристи

Родопската балнео- и СПА дестнация е измежду най-конкурентните в страната и има голям капацитет да притегля хиляди туристи от страната и чужбина с първокачествен артикул. Тя е една от седемте СПА дестинации, които Министерството на туризма създаде за територията на страната и ги предложи за обществено разискване. Това съобщи във Велинград министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на кръгла маса за разискване на самодейността, оповестиха от МТ.

В дестинация „ Родопска “ с изключение на Велинград са включени още Белово, Варвара, Ракитово, Нареченски минерални бани, Беденски минерални бани, Девин, Михалково, Баните (Смолян).

Министър Ангелкова благодари за партньорството на локалната власт в община Велинград, която през днешния ден празнува и троен празник – 70-годишнината от основаването на града, 10 години от оповестяването му за СПА столица на Балканите и 100 години на проведения туризъм в района. Това е четвъртата сходна полемика за бъдещите СПА дестниации след срещите ни в Сандански, Стара Загора и Варна, напомни министър Ангелкова и добави, че създаването на балнео- и СПА направленията е част от цялостната тактика на министерството за одобряване на България като целогодишна дестинация.

Велинград е народен курорт с интернационален авторитет, който притегля целогодишно хиляди туристи от страната и чужбина. Термоминералното находище тук е най-голямото в страната ни. Плюсовете на балнео- и СПА туризма за стопанската система са свързани на първо място с даването на сложна услуга, привличане на по-платежоспособни посетители, превъзмогване на сезонността с оптимална запълняемост въз основата и разкриване на нови работни места, разяснява министър Ангелкова.

В поддръжка на тази политика бе приемането на първата профилирана разпоредба за активността на профилираните балнео-, СПА и производните им центрове, които могат да се сертифицират, само че на непринуден принцип. Създаден бе и указател на сертифицираните центрове като част от Националния туристически указател, който ще стане част от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), уточни министърът. Предвидени са и благоприятни условия новите дестинации да бъдат съчетани със основаните към този момент 8 културно-исторически и обсъжданите сега 12 винено-кулинарни дестинации.

Министър Ангелкова обърна внимание, че през предходната година в местата за настаняване в общината са пренощували близо 230 хиляди туристи – българи и чужденци, което е към 20% растеж по отношение на 2016 година Реализираните нощувки са общо към 571 хиляди – съвсем 23 на 100 растеж. Чуждите туристи в района през 2017 година са били общо повече от 18 600, което отбелязва над 26 на 100 нарастване по отношение на миналата година. Сред тях максимален интерес се регистрира при жители от Израел, балканските страни, Русия, Германия, Англия, Италия, Франция, Съединени американски щати, Испания и доста други.

В разискването участваха също кметът на община Велинград доктор Костадин Коев, представители на локалната власт и на бизнеса, специалисти по балнеология и други

В отговор на журналистически въпрос министър Ангелова съобщи, че една от задачите на Министерството на туризма е посредством създаването на спа дестинациите, както и на културно-историческите и винено-кулинарните направления, „ е да успеем да ги включим като артикули, кито да се популяризират като част от общия туристически артикул, който огромните туроператори оферират “. Според нея по този метод следващата година към този момент ще могат да се договарят и полети, които да стартират още от април месец. Големите туроператори, с които съм провела диалози, и „ ТУИ “, и „ Томас Кук “ обмислят такива разновидности, само че ние би трябвало да потвърдим, че сме дестинация, в която заслужава да се влага и да имаме доста по-ранни полети. Това към този момент ще докара до отключване на по огромен туристопоток, безапелационна бе министър Ангелкова.

Тя добави, че има нова дестинация с огромен интерес към България – Съединени американски щати, където за първи път предходната година сме имали рекламна акция. Към момента растежите от тази страна се движат към 20%. Има доста огромен интерес за лятото и от Франция, Австрия, Италия. Затова в акциите, които предвиждаме за 2019 година, ще включим още веднъж тези страни, при които бележим растеж. Според оценката на Световната организация по туризъм съумяваме да поддържаме високо равнище на интерес от задграничните гости. Това сигурно се дължи на общите старания на бизнеса, локалната власт и държавното управление, сподели министър Ангелкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР