Родопите се сдобиха с първия си язовир от 30 години

...
Родопите се сдобиха с първия си язовир от 30 години
Коментари Харесай

52 милиона лева изтичат в река Елховска

Родопите се снабдиха с първия си язовир от 30 години насам, само че хората не могат да получават чиста питейна вода от него. Защото няма тръби, по които тя да стигне до домовете. Заема за десетки милиони от Световната банка обаче към този момент го връщаме.

Първият язовир за питейна вода, издигнат през последните 30 години в България, е „ Пловдивци “ в Родопите. Той се намира в община Рудозем край българо-гръцката граница. Строителството му бе приключено със заем от Международната банка за възобновяване и развиване (Световна банка). То продължи повече от 20 години и коства на българския поданик към 75 млн. лева През 2017 година България стартира и изплащането на заема, само че няма да употребява язовира по предопределение години напред. Причината е колкото обикновена, толкоз и скандална – през тези години никой не е забелязал, че от язовира до градовете Мадан и Рудозем и близките села, които би трябвало да обслужва, няма построен тръбопровод.

Идеята за построяването на язовир за питейна вода край рудоземското с. Пловдивци е на повече от 30 години. Започва подготовка и създаване на съпътстващ тръбопровод, само че след 1989 година обектът е спрян. Десет години по-късно е размразен от държавното управление на Иван Костов с концепцията освен да реши проблемите с водоснабдяването на общините Мадан и Рудозем, само че и да обезпечи претовареност на съкратените при преструктурирането на ГОРУБСО миньори. Обявената тогава цена е 19 милиарда лева (19 млн. деноминирани – б. а.).

ДВА ПЪТИ Пожарна охрана 22 МИЛИОНА ЛЕВА

Парите се оказват повече. До 2001 година държавното управление влага в построяването на хидровъзела 22 млн. лв., само че не получава язовир, тъй като парите не стигат. Изпълнителите желаят още 20 млн. лв. от страната, с цел да изпълнят контракта си.

През октомври 2002 година, в отговор на запитване от народния представител Николай Камов (БСП) някогашният строителен министър Костадин Паскалев споделя: „ Днес язовирната стена и прилежащите й уреди имат степен на комплектност към 70%, а пречиствателната станция за питейни води – към 10% “. Паскалев дава обещание, че до края на 2005 година язовирът ще е подготвен, а нужните средства за завършването му са още 22 млн. лева

В идващите близо 10 години по този начин и не се намират поисканите 22 млн. лева за дострояване на язовира. До 1 февруари 2010 година, когато обезпечените средства за дотъкмяване още веднъж се оказват повече от в началото плануваните. Тогава България подписва контракт с Международната банка за възобновяване и развиване по Проект „ Развитие на общинската инфраструктура “, който планува страната ни да получи 81 млн. евро заем. От тях за довеждане докрай на строителството на язовирите „ Пловдивци “ и „ Луда Яна “ са заделени 52 млн. евро, а останалите пари са за рехабилитацията на бент. „ Студена “ и правенето на районни проекти за водоснабдяване и канализация.

Изграждането на „ Пловдивци “ е предоставено на 9.12.2014 година на интернационален консорциум с преобладаващо присъединяване на съветската компания „ Зарубежводстрой “ (51%), дъщерната компания на „ Главболгарстрой “ АД – „ ГБС – Инфраструктурно строителство “ (34%) и испанската „ Агуа, резидиос и медио амбиенте “ (15%). Цената на контракта е над 24 млн. евро, а срокът за осъществяване 900 дни. За проучване на строителната площадка, правене на механически план и тръжните документи е подписан контракт с консорциум „ СВЕКО Енергопроект “ на стойност 1.5 милиона евро. Подписан е и консултантски контракт за супервизия и строителен контрол с консорциум „ Рутекс-Фихтнер “ на стойност 1.3 милиона евро.

УДОВЛЕТВОРЕНИ УПРАВЛЯВАЩИ И…

През лятото на 2017 година строителството на язовира най-сетне завършва. На 21 август приемателна комисия, формирана от 16 души и с ръководител зам. регионалния шеф на Смолянска област Адриан Петров, утвърждава осъщественото от изпълнителя.

„ С това бе направена значима стъпка към скорошното му завиряване и стартиране в употреба, с което 2.7 млн. куб. метра питейна вода ще бъде обезпечена за жителите на общините Рудозем и Мадан “, споделя Петров. „ Обекти като този дават удовлетворението ни като управленци! Ние имаме ориентировка към постигането на съответни резултати! Говоренето оставяме на опозицията! Важното е, че хората правят оценка по свършеното, а не по изговореното! “, споделя по този мотив и регионалният шеф Недялко Славов.

След мнението на приемателната комисия „ Пловдивци “ е завирен, а 20-те хиляди поданици на Мадан, Рудозем и прилежащите им села стартират да чакат с неспокойствие в домовете им да потече чаканата от десетилетия вода. Но стартирането на язовира още веднъж се отсрочва.

ИМА ЯЗОВИР, НЯМА ВОДОПРОВОД

Но и никой не бърза. Защото няма тръбопровод, по който водата да стигне от язовира до Рудозем и Мадан. Докато траело 30-годишното строителство на хидровъзел „ Пловдивци “, положеният още през 1985-1988 година 26-километров железен водопровод се оказва изцяло неспособен и не- предстоящ на ремонт, а загубите на вода по трасето са над 70%. „ Водопроводът се нуждае от реорганизация и ние сме подхванали стъпки в тази тенденция. Има направено прединвестиционно изследване. Търсим от кое място да осигурим финансирането, с цел да се реконструира този тръбопровод и в действителност водата, която е прелестна в язовира, да стига прелестна и до жителите “, декларира при визитата си на „ Пловдивци “ през май 2018 година зам.-министър Малина Крумова.

„ НА НИКОГО НЕ МУ съдебна експертиза ДАВАХА ПАРИ “

„ Този тръбопровод е обществена държавна благосъстоятелност и още 2016 година съм алармирал, че е нужна рехабилитация, с цел да се оползотворява водата. Но на никого не му се даваха пари, без да е опрял ножът до кокала “, декларира регионалният шеф на Смолян Недялко Славов. „ Проектирането и строителството ще се разпореждат занапред, а заложеният период за рехабилитацията на 26-те километра до Мадан е краят на 2023 година “, сподели в отговор на журналистически въпрос шефът на ВиК-Смолян Мариян Николов. Сметката дотук: Министерство на регионалното развитие – 75 милиона лв., от които 52 милиона лв. заем, който ще се изплаща до 2028 година Засега всичко това не трансформира живота на хората в Родопите. Но даже и след подмяната на 26-километровия водопровод до Мадан и Рудозем водата ще доближи до към 10 000 души, колкото е популацията на двете градчета. Според плана „ Развитие на общинската инфраструктура “ обаче водата от този язовир би трябвало да стига до 30 000 души в 35-те селища в региона на Смолян. И тъй като това няма да се случи скоро, тя ще продължи да изтича в река Елховска.

Безхаберието е записано и в формален документ. Финансовото ръководство на средствата по план „ Развитие на общинската инфраструктура “ е безрезултатно и неефективно, написа в заключението на одитен отчет на Сметната палата от 2016 година И дава шест рекомендации на министъра на районното развиване и благоустройството, които да извърши в период от шест месеца. В последвалия отчет за осъществяване на рекомендациите от 2017 година Сметната палата открива, че от общо 6 рекомендации 5 не са изпълнени и една е изпълнена отчасти. А водата и парите не престават да изтичат.

ИЗТОЧНИЦИ

Иван Костов направи първа копка на хидровъзел „ Пловдивци “ https://goo.gl/TL4UaQ

Стенограма от съвещание на Народното събрание, 11 октомври 2002 година https://goo.gl/Ar6sRb

Заемно съглашение „ Проект за развиване на общинската инфраструктура “ сред Република България и Международната банка за възобновяване и развиване

https://goo.gl/etGEDB

Справка за индивид в Регистър Булстат https://goo.gl/DU7nPt

Заместник-министър Малина Крумова: Очакваме язовир „ Пловдивци “ да бъде въведен в употреба още тази есен

https://goo.gl/6n4kxY

Проект за развиване на общинската инфраструктура https://goo.gl/CWm1e8

Одитен отчет No 0300100415 за осъществен одит на осъществяването на план „ Развитие на общинската инфраструктура “ за интервала от 01.02.2010 година до 30.06.2015 година

https://goo.gl/x3TRSr

Доклад за резултатите от осъществения следващ надзор за осъществяване на рекомендациите от одитен отчет No 0300100415 за осъществен одит на осъществяването на план „ Развитие на общинската инфраструктура “ за интервала от 01.02.2010 година до 30.06.2015 година

https://goo.gl/u56g1j

https://goo.gl/HKLFGV

https://goo.gl/QxP9zi

https://goo.gl/hD58m8

https://goo.gl/Lv9VMM

https://goo.gl/D9FcNx

https://goo.gl/7KRoHh

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2018 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман ". Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР