"Родопи горделиви, с гърди разширочени и с погледи стремливи...", Иван

...
"Родопи горделиви, с гърди разширочени и с погледи стремливи...", Иван
Коментари Харесай

Непознатите Родопи – място на легенди, вкусна храна и добри хора

"Родопи горделиви, с гърди разширочени и с погледи стремливи... ", Иван Вазов.

Каквото и да напишем за Родопите ще бъде малко.

Само хората, които са били някъде из тази красива планина, могат да схванат защо приказваме.

Името на планината Родопи е с тракийски генезис. За първи път се среща в текстове на Херодот. Според остаряла легенда Родопа и Хемус били брат и сестра, само че почнали взаимно да се желаят, като Хемус я наричал Хера.

Понеже боговете се почувствали оскърбени и понесли тежко това, те ги трансформирали в едноименните планини.

Родопчани разкриват тайната на идеалното мезе
 Язовир Доспат Язовир Доспат
Време е обаче да се върнем към действителността в наши дни, с цел да ви разходим виртуално из няколко от най-красивите кътчета, сгушени в недрата на Родопите.

Нещо повече, с изключение на истории и митове, този път ние разкриваме чудния свят на кулинарните благосъстояния на родопския край.

Стартираме от град Девин, който се намира в Западните Родопи.

Историята на Девин стартира от дълго време. Тази част на планината е била населявана от тракийско племе. В разнообразни интервали е попадало под властта на доста страни. Най-ранните открити следи от живот край Девин са от бронзовата ера.

Районът е богат на доста естествени забележителности, а деликатесите, които може да опитате тук са неповторими.

Ако планирате отмора, то не се колебайте. Едни от най-вкусните родопски мекици тук се подготвят в ресторанта на Спа хотел Исмена, който е оценен като великолепно място за отдих.
 Спа хотел Исмена Спа хотел Исмена
МЕЗЕТАТА И РОДОПСКИТЕ ТАЙНИ ЗА ТЯХ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Кухнята предлага богата палитра от усети – марудник, родопски локумки, скрипалец и още доста.

Луксозният хотелски комплекс Исмена се намира в живописна планинска околност край Девин, което единствено усилва приятното преживяване. Може да разгледате фотоси от хотел Исмена тук, а ние ви предлагаме и няколко отзиви от посетителите.

"Много поддържано място. Прекрасен парк. Чисто. Много добра закуска ".

"Добро обслужване. Ресторантът и храната бяха на равнище ".

"Почивката ни беше прелестна. Хотелът е превъзходен, работещите в него са благи и общителни. Ресторантът предлага разнообразна храна ".

Пътешествието ни в този момент продължава към различен родопски град – Чепеларе.

Тук е цялостно с исторически забележителности, както и с видни персони, останали в българската памет.

Градът е прочут като вторият най-високо ситуиран град в България.

Ски център Чепеларе се намира директно след края на града.

В този интервал от годината се провежда така наречен "Картоф фест " в Чепеларе (22-23 октомври) . Чудесен мотив да посетите Чепеларе, с цел да опитате локалните деликатеси. А във видеото вижте повече от годишния празник на чевермето, който се организира в различен град в региона - Широка лъка.

И като ви описваме за кулинарните шедьоври на Родопите, няма по какъв начин да не споменем за обичания пататник, който може да опитате на доста места тук.
 Родопски дом Родопски дом
За да обаче се насладите освен на усети по време на фестивала, само че и на улеснения, то хотел Родопски дом е мястото за вас. Хотелът е с централно местонахождение в родопския град. Услугите, които предлага са отлични.

В това може да се убедите сами, като разгледате повече от хотел Родопски дом.

Планирайте своята отмора и не пропускайте кулинарните изкушения, които предлага ресторанта на хотел Родопски дом.

Мнения за хотел Родопски дом:

"Стаята беше огромна, а леглото комфортно. Гледката също беше хубава. Персоналът беше радушен на дребните ни прищявки ".

"За трети път сме посетители на хотела. Нищо не ни разочарова. Всичко беше на равнище - храна, личен състав, чисти стаи и басейн ".

"Много чисто. Спа центърът е доста добре поддържан. Персоналът беше извънредно общителен и прелестен. Рядко срещано отношение в България ".

Разказвайки ви за кулинарията на Родопите, идната ни дестинация предлага нещо, което е неповторимо за вкусовите рецептори.

Става дума за смидал (или смидалъ). Тази почерпка се е приготвяла при раждане на детенце, за здраве на майката и бебето.

Вкусен смидал може да дегустирате в кухнята на къща за посетители Топалови в град Златоград , която е наоколо до центъра. Може да се каже, че това обичайно родопско ядене, е като черешката на тортата в къща за посетители Топалови .

150 чевермета се завъртяха в Златоград
 Къща за посетители Топалови Къща за посетители Топалови
В Златоград са майстори и на друга забавна храна – Свиенички. Няма да ви разкриваме по какъв начин се подготвя, тъй като в къща за посетители Топалови подготвят ястието превъзходно.

Разгледайте повече от уютната конюнктура, която къща за посетители Топалови предлага.

Самият град предлага благоприятни условия освен за кулинарен, само че и културен туризъм.

Интересен факт е, че точно в Златоград се намира най-старата издигната по време на османското господство черква в Родопите – "Успение Богородично ".

И още нещо - Златоград се популяризира с песента "Излел е Дельо бунтовник ", която през 1977 година е включена в Златната плоча на Вояджър като музикално обръщение от Земята към далечния космос.

Планирайте почивката и отседнете в къща за посетители Топалови. Ето и няколко от мненията за мястото:

"Прекрасно и уютно място, ново, чисто и приветливо. Престоят ни беше необикновено пълностоен. Почивахме си в голяма стая за двама, освен това насаме ".

"Тихо, умерено място покрай центъра. Чистота, улеснение, усмихнати и дружелюбни домакини ".

"Приятна и чиста атмосфера, комфортни кревати, домашно приготвена закуска ".

Какво ще бъде обаче кулинарното ни странствуване из Родопите, в случай че не споменем нещо за фамозния смилянски фасул?
 Смилянски боб Смилянски боб
Селото у нас, където сланината е здравословна

Смилянският боб има неповторим усет и е прочут както в България, по този начин и в чужбина.

Методът на развъждане обичайно се е запазил с генерации наред. Автентични гозби, приготвени със смилянски фасул може да опитате, в случай че отседнете в Еко комплекс Смилян.

Комплекс Смилян се намира край самото село, което е едно от най-старите в Средните Родопи. В селото се намира и една от най-големите източноправославни църкви в Родопите – храмът "Св. Спас ".

Ако желаете да си купите същински смилянски фасул, то през октомври ще имате чудесна опция.

Смилянският фасул си има празник, който се организира годишно в последния уикенд на месеца. Всяка година се избират Крал и Кралица на боба, а локалните производители показват най-хубавото от реколтата си.

Насладете се на октомврийските празници в селото и планирайте бягството от шумния град.

Стопаните на Еко комплекс Смилян оферират прелестни условия за отмора. Вижте повече от комплекс Смилян тук и планирайте есенната си отпуска.
 Еко комплекс Смилян Еко комплекс Смилян
Мнения на гости за Еко комплекс Смилян:

"Стаята беше доста комфортна и светла, с всички нужни улеснения. Домакинята беше извънредно сърдечна и дружелюбна. Децата се забавляваха доста ".

"Всичко беше прелестно! Стаите са просторни, имат огромни тераси, а собственичката беше доста общителна. Тук има доста приятни места за туризъм ".

"Отлично място за отмора. Уникално отношение от собственичката на комплекса. Вкусна храна, чисти пространства. С една дума... предлагам ".

Ако към този момент имате усещания от обитаемоте места, както и от кулинарните оферти, пишете ни в коментар вашето мнение. Ще ни бъде забавно да научим и вашата оценка.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР