Родопа е една от най-мистичните планини у нас. Нейните тайни

...
Родопа е една от най-мистичните планини у нас. Нейните тайни
Коментари Харесай

Възкръсявали мъртъвци в тайнствен древен град край с. Бенковски

Родопа е една от най-мистичните планини у нас. Нейните секрети и митове се носят от уста на уста през поколенията, само че и до през днешния ден излизат нескрито нови мистериозни открития.

В непосредственост до дребното селце Бенковски се намира загадъчен каменен град. Археолози от екипа на проф. Овчаров са разкрили голям брой скални формирания, дело на човешка ръка, с незнайна ритуална функционалност. На едно място са изсечени две кревати, в които човек ляга като в шаблон. Те ужасно доста наподобяват на операционни маси.

" Хора с паранормални качества от Германия посетили региона през 2012 година. Те споделили фантастични истории за предназначението на мегалитите, дело на напреднала цивилизация ", споделя пред " България Днес " Боряна Хъзова, кмет на село Бенковски.

Според описанието, което медиумите дали, на едно от каменните кревати преди 12 хиляди години слагали болен човек, а на другото - здрав. Със специфични уреди и ритуали се преливала сила от 12 други индивида, държащи кристални черепи. Така доста постоянно даже смъртници възкръсвали. Хората наричали ритуала " Пролетно лекуване ".

" Личи си, че е маса. Определено е употребявано преди време. Идват хора от цяла България. На място се усеща някаква мощ. Много е забавно ", добавя управничката.

Древното светилище е ситуирано на дванадесет километра от Златоград, по посока към пътя за Кърджали. Според специалистите мястото е било употребявано и за свещенодействия. И то от тракийските племена, които населявали района през желязната ера. Изградено е върху естествени вулканични скали, където се следят и зооморфни фигури измежду множеството скални вкопавания, изсичания и пещери.

" Около операционните могат да се видят и каменни животни. Явно проличава един крокодил, има и лъв ", показва Хъзова.

Използвали пещерите за гробници

На територията на античното светилище има няколко пещери. За тях се допуска, че в древността са се употребявали за гробници, които след това са били ограбени. Една от тях локалните назовават " Дупчения камък ". Хората имат вяра, че мястото има лековитата мощ и постоянно търсят там лек за болки, като да вземем за пример ревматизъм, шарка, неврози и други След като се промушат три пъти през отвора на покрива (от долу на горе), те оставят част от дреха на близкото дърво с вяра заболяването да остане там. В лицето на скалния масив е издълбана засводена ниша, която служи за вход към главното помещение на пещерата. Тя е дълбока 0,50 м, висока 1,40 м и необятна 1,55 м. Входът е с височина 0,85 м и почти толкоз необятен. Гробната камера има неправилна трапецовидна форма със мощно закръглени стени без изразени ъгли, които се спускат под надолнище. Вместо покрив гробницата има елипсовиден отвор. Предполага се, че този отвор е бил затворен с капак, защото в двата му края по дългата ос се следи по един издълбан в скалата жлеб.

Източник:
 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР