Родолюбивият българин Димитър Станишев е дарил сградата, в която се

...
Родолюбивият българин Димитър Станишев е дарил сградата, в която се
Коментари Харесай

Мюфтийството обитава сграда, дарена на МОН за просвета

Родолюбивият българин Димитър Станишев е дарил постройката, в която се обитава основното мюфтийство. Волята му е тя да бъде употребена за за просветителни потребности и поради това е получена от Министерството на образованието.
Сградата, където се обитава през днешния ден Главното мюфтийство, е била дарена от патриотичен българин за просветителни потребности. Използването й от Главното мюфтийство е в нарушаване на волята на донора – Димитър Станишев, който я подарява за безконечни времена на Министерството на образованието, оповестява БГНЕС.

Вече цяла седмица една от най-обсъжданите тематики в общественото пространство са измененията в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават всичките им отговорности към страната до 31 декември 2018 година Предложението за данъчната прошка е на финансовия министър Владислав Горанов, обосновано е единствено като политическо решение. Тъй като през декември парламентарната комисия по вероизповеданията го отхвърля, в края на януари е импортирано от Цветан Цветанов и Мустафа Карадйъ. По данни на финансовото министерство те възлизат общо на 8 267 000 лева Както Фрогнюз разкри сумата която дължи мюфтийството е в действителност даже по-голяма.

Триетажната къща е архитектурен шедьовър в центъра на София и се намира на ъгъла сред улиците „ Братя Миладинови “, „ Пиротска “ и бул. „ Стефан Стамболов “, което е на метри от Женския пазар. Някога тя е числя се на известния български бизнесмен Димитър Станишев и неговата брачна половинка от австрийски генезис Луиза.

Той е роден през 1861 година в Галичник, което тогава се намира в рамките на Османската империя, а през днешния ден е в Северна Македония. Възпитаван от чичо си – българския митрополит Партений Нишавски, до края на живота си Димитър Станишев остава надълбоко съпричастен към ориста на Македония. Той взема присъединяване в Сръбско-българската война през 1885 година, а по-късно стартира работа благоустройственото министерство. През Първата международна война е ръководител на Спомагателния комитет за прехраната на Галичник и покрайнината.

През 1920 година той подарява къщата си в София „ за безконечни времена “ на Министерство на просветата. По някаква причина актът на подаяние се оказва незаконосъобразен и след дълга кореспонденция, дарението е признато със Закон от Народното събрание на 18 февруари 1931, обнародван с декрет номер 38 на Цар Борис III в брой 282 на Държавен вестник на 20 март 1931 година, демонстрира информация на БГНЕС в архивите.

Волята на Димитър Станишев е да се образува дарителски фонд, който да подкрепя със стипендии небогати възпитаници и студенти от Македония и Западните околности. Предвидено е раздаването на стипендиите да стартира тогава, когато приходите от наеми на къщата доближат 300 хиляди лева, а в разнообразни години наематели са Френско-българската комерсиална банка, лекарски кабинети и магазини. За този си жест той е награден персонално от цар Борис ІІІ.

Дотук свършва позитивното в цялата история. Незнайно по какъв метод апетитният парцел в центъра на столицата се оказва в ръцете на скандалното сдружение „ Софийски парцели “. Разследване на „ Биволъ “ откри, че през 2001 година парцелът е продаден на Главното мюфтийство за сумата 544 920 лева Справките демонстрират още, че на няколко пъти постройката е била ипотекирана, залагана и даже запорирана поради дейности на притежателя.

Тук без отговор остава един значим въпрос – по какъв начин по този начин къщата на Станишеви от Министерство на образованието се е озовала внезапно в ръцете на „ Софийски парцели “? Освен това е значимо да се знае и кой е взел решението да я продаде, тъй като това е нарушаване на дарителската воля, която всъщност е неприкосновена.

Тази заран в телевизионното изявление на началникът на кабинета на ръководителя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев – Николай Панков, съобщи, че Главното мюфтийство има 4700 парцела и доход над 30 млн. лева на година от наеми и ренти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР