Родните земеделци са принудени да продават продукцията си на цени

...
Родните земеделци са принудени да продават продукцията си на цени
Коментари Харесай

Родни производители ще секат черешите си заради евтината стока от Гърция и Турция

Родните земеделци са принудени да продават продукцията си на цени под себестойността, тъй като разноските им са нарастнали с над 30%, само че плодовете и зеленчуците от Гърция и Турция са на по-ниска цена. Заради това има заплаха българската продукция да изчезне изцяло от пазарите. 

По-високи са разноските и на овощарите край Карнобат, сподели водещият на предаването „ На твоя страна ” по Нова тв - Георги Георгиев.

„ В Гърция и Турция се чакат доста положителни реколти. Осъществяват голям ценови напън върху българският производител “, изясни Живка Гроздева (на снимката).

„ Ако пристигна изкупвачът на череши те и каже, че не може да даде повече от 2 лв. за кг, а себестойността е 2,50 лв., хората ще се откажат да ги отглеждат и ще имаме дървета за огрев “, прибавя неин сътрудник. 

Овощарите чакат огромни загуби. Дори са подготвени да се откажат да събират продукцията, в случай че разноските за берачи са по-големи от това, което ще получат след продажбата. 

„ Предпочитам български плодове и зеленчуци. Нашите са по-вкусни, само че по-малко и по-скъпи “, споделя Силвия Събева.

На столичен пазар все по-често на сергиите се откриват домати от Турция , ягоди от Гърция , ябълки от Полша и даже чесън от Китай. Според производителите у нас вносът на плодове и зеленчуци става все по-голям, а разноските им се усилват фрапантно най-много поради повишаването на тока, газа, горивата, торовете и препаратите. Това води до по-високи цени на родната продукция от тази на съседите да вземем за пример и прави по-трудна конкуренцията.

„ Цената е доста висока. И ние бягаме повече към непознатата стока, която е от борсата. Нашият домат, българският, беше 4-4.50 лева, а гръцкият е 1.80-2.00 лева И кой ще вземеш - по-добре е по-евтиния ”, разяснява търговецът на плодове и зеленчуци Станка Йонкова.

„ Производителите са сложени да се конкурират с нещо, което е създадено на по-ниска себестойност “, изясни Петър Кировски от дирекция „ Растениевъдство “ в Министерството на земеделието.

Това прави борбата на пазара още по-трудна, считат производителите. Разходите им порастват непрекъснато. 

Производителите ни са принудени да продават на цени под себестойността, сподели Милена Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

Имаме огромни разноски за торове, химикали, препаратите за напръскване и растителна отбрана, за превоз и за заплати, показа Валери Йовев. Той отглежда череши в Кюстендилско и пресмята, че разноските за годината са се повишили сред 30 и 50%. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР