Родните параолимпийци водят битка срещу дискриминираща наредба от 2016 г.

...
Родните параолимпийци водят битка срещу дискриминираща наредба от 2016 г.
Коментари Харесай

Параолимпийците в битка срещу дискриминираща наредба от 2016 г.

Родните параолимпийци водят борба против дискриминираща разпоредба от 2016 година Недоволството им е поради огромната разлика в наградите сред тях и спортистите без здравословни проблеми.

Днес спортистите с увреждания и служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов организираха среща, на която бе разискван казусът.

" Водим тази борба, борба против разпоредба от 2016 година Беше импортирана от държавното управление на господин Борисов. Искаме благодарение на новото държавно управление - това, което ще бъде след няколко дни месеци и години, да реализираме задачата си, а точно да бъдем равни. ", съобщи пред bTV Християн Стоянов, който завоюва сребърен орден на 1500 м на параолимпийските игри в Токио това лято.

" Тя дискриминирането е явна, може да се ревизира в наредбата, където е записан законът за награждаване за финансиране на олимпийци и параолимпийци - нещо, което е ясно. Тази дискриминация не е занапред, тази дискриминация е от 5 години и в този момент ние виждаме опция и вяра в други хора, които биха ни помогнали да я променим. "

" Искам да се усещам като естествен състезател, както другите. Не мисля, че по-малко се трудя от тях. Трябва да се промени, това остарялото министерство го реши преди да се тръгне за Рио. Има дискриминация, то се вижда. От 5 години се мъчим да променим всичко това. Дано новото министерство да оказва помощ. ", сподели Ружди Руджи, който също завоюва сребро в японската столица - в тласкането на гюле F55.

" Разговорът с министър беше доста дълъг, само че бих споделил градивен. Той ни даде обещание да има промени за в бъдеще в спорта и параолимпийците да бъдат равни на останалите спортисти. Неговата концепция е такава. За страдание, сега тъкмо нещата не могат да се трансформират толкоз бързо поради проблемите в цялата страна. Тази дискриминация е от предишното министерство на спорта, те направиха по този начин, че парите да бъдат толкоз малко за награждавания, а и за подготовка на състезателите. Ние се върнахме от Рио през 2016 година с параолимпийската купа на Ружди Ружди и малко преди да стартира тази параолимпиада беше обявено, че ние ще сме на 20% от здравите спортисти. Искам да подчертая, че това го направи предишното министерство - на господин Кралев. ", разяснява треньорът Радостин Тодоров.

" Параолимпийците са получавали цялостен размер, както и останалите спортисти в България. След 12-а година, 16-а година получават % тези пари. Впоследствие излиза една разпоредба 19-а година. Параолимпийците завеждат дело, по-точно си търсят правата в съда, съдът застава на страната на министерството на младежта и спорта и въз основата на тази разпоредба, тази година парите, които ще получат параолимпийците, още веднъж са с %, само че не в цялостния размер, както на естествените, както на останалите състезатели, които са в постоянните олимпийски игри. ", разяснява служебният състезателен министър Андрей Кузманов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР