Родните ДАНС и ДАР да изискат данни от чешките си

...
Родните ДАНС и ДАР да изискат данни от чешките си
Коментари Харесай

Депутати искат информация и от чешките служби по сделката ЧЕЗ

Родните ДАНС и ДАР да изискат данни от чешките си сътрудници за договорката ЧЕЗ. Този въпрос разискваха депутатите членове на краткотрайната комисия по договорката ЧЕЗ на първото си съвещание.

Кой стои зад " Инерком ", тази информация желае Валентин Николов от ГЕРБ. Той желае отговор ще бъдат ли непокътнати работните места в ЧЕЗ. Освен това съгласно него чешката компания би трябвало да даде условията си за кандидат-купувачите на активите й у нас и към средствата, които ще платят.

И Таско Ерменков желае отговор кой купува ЧЕЗ. Родните служби отново ще рапортуват пред комисията. Сега въпросите щели да са по-конкретни.

Димитър Лазаров, който е ръководител на комисията за спецслужбите, е учуден по какъв начин ще задължим ДАНС и ДАР да изискат информацията за ЧЕЗ от чешките партньорски служби. Атанас Костадинов разшири издирването на капиталите в договорката, искайки данни от службите на Съединени американски щати, Испания и Германия.

В последна сметка се взе решение на идващото съвещание във вторник да рапортуват МФ, а ДАНС и ДАР ще рапортуват опасност ли е за националната сигурност договорката.

Председателят на комисията Жельо Бойчев желае пояснение от премиера Бойко Борисов по какъв начин се е стигнало до решението страната да взе участие в договорката. Големи въпроси стоят пред нас, установи социалистът.

Временната комисия стартира интензивно работата си със спор какви да бъдат разпоредбите за гласоподаване и взаимни обвинявания за това кой какъв брой работи.

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след експлоадирането на абсурда с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единомислещо гласоподаваха основаването на специфична анкетна комисия, която да прегледа договорката с ЧЕЗ. Предложението бе на левицата. Комисията се сформира на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по договорката и дали страната ще може още веднъж да се включи в сдружението се чака да има в края на месеца. Управителят на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова организира диалози с ЧЕЗ в Прага. От българското сдружение " Инерком " оповестиха, че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ, макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че стартират подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР