Роднините на убития през 2014 г. при специализираната операция в

...
Роднините на убития през 2014 г. при специализираната операция в
Коментари Харесай

Роднините на убития командос Емил Шарков осъдиха държавата в Страсбург

Роднините на убития през 2014 година при профилираната интервенция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

 Майката на Емил Шарков: Искам да бъдат наказани и съпричинителите на гибелта му Виж още

Според решението на съда страната ще би трябвало да заплати по 8000 евро на майката на Шарков Ваня Рибчева, на брачната половинка му Милена Шаркова и на щерка му.

Решението е поради това, че управляващите са засекретили до 2020 година отчетите от вътрешното следствие в границите на Министерство на вътрешните работи за грешките, позволени при планирането и провеждането на интервенцията. В този интервал при цялостна липса на гласност околните не са имали достъп до тези отчети и не са могли да търсят компенсации против страната за неприятно планувана интервенция. Чак през 2020 година, след приключване на периода за систематизиране на информацията от вътрешните инспекции, роднините са получили достъп до отчетите, само че отвън периода да заведат дело през националните съдилища за обезщетение против страната.

На 14 март 2014 година баретите пробваха да арестуват 53-годишния Петко Петков в дома му, след голям брой сигнали, че е въоръжен и заплашва деца в близкия учебен двор. Оказа се обаче, че мъжът ги чака с военен боеприпас. При последвалата престрелка почина командосът Емил Шарков, а петима негови сътрудници бяха ранени.

Двете вътрешни инспекции откриха голям брой нарушавания.

Персонално бяха упреквани тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров, зам. основният прокурор Борислав Сарафов, тогавашният началник на " Криминална полиция " Атанас Илков и други, които са възнамерявали и оглавявали интервенцията. Никой обаче не понесе каквато и да е отговорност, в това число и вътрешният министър в кабинета " Орешарски " Цветлин Йовчев. Единствено виновност понесе причинителят Петко Петков.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР