Роднините на убития през 2014 г. при скандалната операция в

...
Коментари Харесай

Близките на командоса Емил Шарков осъдиха България в Страсбург за укрити проверки

Роднините на убития през 2014 година при скандалната интервенция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Страсбург. Осъдителното решение обаче не е за неприятно планувана и извършена интервенция или за виновността на страната за гибелта на командоса, каквито бяха главните им искания. Осъждането е тъй като управляващите са засекретили чак до 2020 година отчетите от вътрешното следствие в границите на Министерство на вътрешните работи за грешките, позволени при планирането и провеждането на интервенцията в Лясковец. В този интервал, при цялостна липса на гласност, околните не са имали достъп до тези отчети и надлежно - не са могли да търсят компенсации против страната за неприятно планувана интервенция. Чак през 2020 година, след приключване на периода за систематизиране на информацията от вътрешните инспекции, роднините са получили достъп до отчетите, само че отвън периода да заведат дело през националните съдилища за обезщетение против страната.
Защо беше скрита информацията
Решението на Европейски съд по правата на човека по делото, е изключително забавно минимум по две аргументи. Първата е грандиозният неуспех на полицейската интервенция в Лясковец преди време. Тогава психологично неуравесен мъж заплашваше да стреля по учебен двор и по тази причина барети от Специализирания отряд с тероризма нападнаха жилището му. Емил Шарков, който водеше офанзивата беше затрелян фронтално от 53-годишният Петко Петков, който се беше барикадирал в дома си в Лясковец. Други петима командоси бяха ранени от барикадиралия се в дома си мъж. Смъртата на баретата провокира гръмък политически скандал. Персонално бяха упреквани тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров, зам. основният прокурор Борислав Сарафов, тогавашният началник на " Криминална полиция " Атанас Илков и други, които са възнамерявали и оглавявали интервенцията. Никой обаче не понесе каквато и да е отговорност, в това число и вътрешният министър в кабинета " Орешарски " Цветлин Йовчев. Вината беше стоварена само върху килъра Петко Петков, а полицейските началници от това време просперираха в специалността. Всъщност това е главната причина да бъдат засекретени отчетите от двете вътрешни инспекции на Министерство на вътрешните работи, които установяваха голям брой пропуски и неточности при осъществяване на интервенцията.
Април 2014 година Пресконференция на министърът на Министерство на вътрешните работи Цветлин Йовчев и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров по случая Лясковец Фотограф: Анелия Николова Стандартите на Страсбург
На второ място, днешното решение на Европейски съд по правата на човека е изключително значимо и поради стандартите, които то задава за уговорката на страната в сходни случаи за запазване на живота и здравето на полицейски чиновници. За първи път по българско дело в Страсбург се появява недоволство от името на служител на реда за неприятно планувана полицейска интервенция и решението за първи път формулира стандарти по български проблем. До момента недоволство за неприятно планувани интервенции, при които има несъразмерна приложимост на мощ, са правили единствено потърпевши жители, само че тук недоволствата са от името на представител на страната и против страната. Принципната позиция на Страсбург е, че страната дава отговор за използването на стандартите за приложимост на мощ, като полицейските чиновници не са изключени от този ангажимент. При преценката на всеки съответен случай обаче се взема поради, че служителят на реда непринудено се е наел да извършва високо рискови дейности и рискът е неминуем. В съответния случай Съдът в Страсбург установи, че при обмисляне и осъществяване на интервенцията фактически са направени някои неточности, почтени за жалост, които безспорно са съдействали за печалното развиване на нещата. Същевременно Европейски съд по правата на човека категорично отбелязва, че е прекомерно надалеч от събитията и се постанова да бъде извънредно внимателен при преразглеждането на избора на управляващите за проект за деяние и средства за осъществяването им. Като цяло управляващите са подхванали рационални ограничения, макар сериозните неточности, споделя Европейски съд по правата на човека.

На трите дами от фамилията на командоса е присъдено обезщетение за неимуществено вреди от по 8000 евро на човек.
Акцията в Лясковец
Точно преди седем години, на 14 март 2014 година, в Лясковец са изпратени служители на реда от Специализирания отряд за битка с тероризма със задача да обхванат в дома на човек с очевидни психологични проблеми, който се барикадирал в жилището си с доста оръжие, дружно с майка си. Операцията се оказва планувана неверно, в това число без да се обясни подходащият достъп към жилището, без да се знае положението на вратите, без предварителна евакуация на съседите, а и предварителното " скрито " наблюдаване на жилището е било засечено от Петков. Следва четиричасови опити за навлизане в дома, договаряния, престрелка, при която Шарков е погубен, а други петима негови сътрудници са ранени.

Стрелецът Петко Петков получи доживотна присъда, наказан беше и да заплати кръвнина на околните на Шарков. Но двете вътрешни инспекции в Министерство на вътрешните работи, направени незабавно след интервенцията и шест месеца по-късно, бяха усърдно укрити.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР