Родна лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант

...
Родна лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант
Коментари Харесай

Съмнения за първи случаи на Омикрон у нас

Родна лаборатория заяви за първи регистрирани случаи на новия вид на ковид Омикрон у нас, съобщи Нова Телевизия.

„ В петък имахме една позитивна проба, през вчерашния ден имахме пет позитивни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече ”, съобщи пред Novanews притежателят на огромна верига лаборатории Недялко Калъчев.

„ Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни заболявания. Пробата от петък е изпратена в събота. Взехме пробите със скринингов тест. Той е задоволително осведомителен и поради епидемиологичните данни не чакам да има разминаване сред него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват “, разяснява Калъчев.

По думите му обстановката е България със основаването на колективен имунитет, изработен от ваксина, а не посредством преболедуване, е извънредно обратно.

„ Всяко деяние, което ще подкрепи този развой, би трябвало да бъде подкрепяно. Никаква работа не е свършена, откакто 50% от популацията не могат да вземат зелен документ ”, добави той.

Малко по-късно шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова съобщи пред bTV, че към момента няма доказан случай на разновидността Омикрон у нас.

„ Единствено в ЦЗПБ се прави целогеномно секвиниране на проби, с което се потвърждава съществуване на разновидности, надлежно на разновидности. Анализират се съмнителни проби от цялата страна, само че потвърден случай все още няма “, изясни тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР