Роджър Федерер сложи край на професионалната си кариера, оставяйки в

...
Роджър Федерер сложи край на професионалната си кариера, оставяйки в
Коментари Харесай

Как Роджър Федерер стана милиардер

Роджър Федерер постави завършек на професионалната си кариера, оставяйки в историята на тениса като един от най-вдъхновяващите спортисти. Швейцарецът може да бъде образец за мнозина и със своите бизнес качества. Научаваме повече за тях от подкаста за бизнесмени “My First Million ” с водещи Шаан Пури и Сам Пар, написа World Tennis Magazine.

Епизод № 367 бе отдаден на умелия (и даже брилиантен) метод, по който Федерер натрупва голямо положение и става един от дребното спортисти, които са милиардери.

В самото начало Пури акцентира, че единствено 20% от парите на швейцареца са извоювани от участия в тенис шампионати. От публични наградни фондове той е получил 130 милиона $. Миналата година съответно в банковата му сметка за постъпили едвам 300 000 $ от наградни фондове, а от спонсорства отвън корта - 90 млн. $. Тук леко се прокрадва формулата на триумфа на Роджър Федерер.

През годините тенисистът отхвърля съзнателно апетитни контракти с огромни компании. Това е по този начин, тъй като преценя възможностите си да забогатее по този метод. През едни от най-успешните си години Федерер не може да разчита на затлъстял чек от Nike да вземем за пример, защото просто е швейцарец. Анди Родик е американец, американският пазар е огромен. Швейцария, на собствен ред, е дребна страна с малко население.

Да, Роджър е неповторим, извънреден и доста добър, само че това не е толкоз продаваемо, означават водещите Пури и Пар.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Roger Federer (@rogerfederer)

Дори фактът, че е номер едно в света в продължение 237 поредни седмици, не му оказва помощ.

В продължение на години Роджър Федерер печели малко от договорите си с Nike. Когато стига до оферта от компанията за 10 млн. $ на година, оттова го убеждават, че това е таванът. По-добро не може да получи, защото тенисът в Съединени американски щати не може да се съпоставя с приходите от баскетбол и американски футбол. Трябва да е благополучен.

Тогава тенисистът взима две значими решения, които му носят спомагателни 600 млн. $.

Вместо да възобнови контракта си, Федерер взема решение да ревизира какво друго може да му предложи светът. Получава оферта от UNIQLO - компания, която създава спортни дрехи и има апетити към западния пазар. От UNIQLO оферират на Федерер 10-годишен контракт на стойност 300 млн. $, които ще му бъдат изплатени, даже когато се пенсионира. Това прави по 30 млн. $ на година.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Roger Federer (@rogerfederer)

Швейцарецът среща Nike с офертата, която е получил, само че не последва стремежи отговор. Вместо това компанията му предлага остарелия контракт и екипировка изцяло гратис.

Федерер подписва с UNIQLO и се възползва от нещо доста значимо - компанията не създава спортни обувки. Така той може да има своите 300 млн. $ и по едно и също време с това да играе с обувки Nike на мачовете си.

След три години идва и договорката за обувки с марката On (On Running) - швейцарска компания, която завладява след това международния пазар като стихия. Вместо да одобри просто пари, Роджър Федерер подписва контракт и придобива 3% от компанията. По-късно в своя пик тя бе оценена на 11 милиарда $ (при дял 3%, към 300 млн. $ са за тенисиста). В момента е към 6 милиарда $.

Един от изводите е - заложете на себе си и по-късно сключете договорка за акции, вместо да разменяте долари за време.

Роджър Федерер поема нещата в свои ръце и в друга посока. Той приключва връзките си с компанията, която го съставлява и основава своя. В момента под нейното управление играят доста други тенисисти.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Roger Federer (@rogerfederer)

Нещо повече - основава лични шампионати и има своя лична купа (Купа “Лейвър ”), която може да се дефинира като еквивалент на Ryder Cup в голфа, където е Европа против света.

Роджър Федерер показва по какъв начин може да се построи империя за над милиард $ и то със средства отвън корта. Той взема решение да излезе на пазара, да открие своята ниша и да употребява оптимално капацитета си. Сега негови спонсори са Mercedes-Benz, Rolex и Lindor Chocolate.

Второто нещо, което направи, откакто заложи на себе си, бе да играе търпеливо. Той не се помири с контракти за няколко милиона на година, които ще получава стига да играе.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР