Роджър Федерер - едно гръмко име, което превърна тениса в

...
Роджър Федерер - едно гръмко име, което превърна тениса в
Коментари Харесай

Велик тенисист, велик човек: Федерер, който подаде ръка на цяла Швейцария

Роджър Федерер - едно гръмко име, което трансформира тениса в изкуство, изваяно със свиреп труд, пропито с болежка и ограничения, вдъхновяващо стотици хиляди хора по света. Едно именито име, което години наред смразява спортните съперници и буди голямо почитание и удивление.

Ще се запитате " И какво от това? Всеки може да възхвалява спечелилите ". Да, великите спортисти са доста, само че той е освен популярен състезател. Отвъд блестящата кариера, оттатък невъобразимата популярност, множеството фенове, ненадминатите върхове и непоклатимостта на корта, Федерер е и популярен човек. Ако в игра изражението му е студено и лишено от страсти, то отвън тенис очертанията Роджър ни демонстрира едно друго лице - на индивида, който се грижи за живота, който подава ръка в сложните моменти и който не се опасява да подарява от своите облаги.

Нещо повече - великият тенисист е възприеман като провидение в своята родна страна Швейцария и за следващ път потвърди, че има за какво сънародниците му да го назовават " татко на нацията ".

Във времена, когато светът е блокиран от ковид и когато животът на мнозина зависи от съответно и навременно лекуване, той подаде ръка и подари на швейцарци 1 милион швейцарски франка, равняващи се на 1,84 милиона лв..



„ Сегашните времена са предизвикателство за всички нас и никой не би трябвало да бъде изоставян. Мирка и аз персонално взехме решение да дарим 1 милион швейцарски франка на най-уязвимите фамилии в Швейцария “ Приносът ни е единствено началото. Надяваме се и други да се включат в поддръжката на повече нуждаещи се фамилии. Заедно можем да преодолеем рецесията. Останете здрави “, написа в формалния си профил във Facebook 20-кратният притежател на трофеи от Големия шлем.



Това обаче надалеч не е първата благотворителна идея, в която Роджър се включва. От години тенисистът оказва помощ посредством учредената от него фондация на дечица в Африка.



От старта на активността на фондацията до края на 2019 година е подадена ръка на 1 550 000 деца в потребност.



Федерер постоянно провежда и демонстративни мачове, с които събира средства за фондацията. Последният беше с другата легенда на тениса, безконечния конкурент на Роджър - Рафаел Надал.



Той не е първият. Нито последният. Той има доста, само че и подарява. В тези сложни за света времена неговата помощ дава вяра на хиляди - вяра, че някой ще се погрижи за тях, че няма да бъдат изоставени на произвола на ориста.

Той не е обичаният състезател на всички, само че е доста повече - образец за това по какъв начин богатите хора могат да допринесат за битката освен против ковид, само че и против глада, мизерията, неналичието на обучение, на пълноправие. Тук не приказваме за спорт - а за съпричастност, съчувствие и великодушие.
 
 Роджър Федерер Getty Images

Трябва да имаме вяра в дълготрайните фантазии, само че се нуждаем от стремежи в този момент, на момента, които да ни стимулират и въодушевяват. Вярвам, че когато си в невъзможност и нещата не вървят добре, постоянно ще изплюваш по-силен. Не можем да заобиколим сложния път. Вярвам в силата на хората.

                                                                                                                                                                                              Роджър Федерер

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР