Родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на

...
Родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на
Коментари Харесай

Много важно! Кунева реши как ще се процедира със закуските в училищата

Родителите би трябвало да подават сигнали за неприятни храни, липса на етикети и наличие при безплатните учебни закуски, сподели просветителният министър Меглена Кунева на среща с наставнически организации. В публичните препоръки към всяко учебно заведение ще могат да въздействат за сключването на договорите сред учебното заведение и фирмата-доставчик. Ако дадена компания набере задоволително точки от родителите, ще подписа контракт с учебното заведение, написа Труд.

Тя предлага родителите да управляват доставяните безвъзмездни закуски на учениците от I до IV клас. Тя се срещна с представители на Асоциация „ Родители “, фондация „ Движение на българските майки “ и Национален алианс „ Усмихни се с мен “. Необходимо е контролът да става през публичните препоръки, които всяко учебно заведение към този момент би трябвало да има с новия Закон за предучилищното и учебното обучение, уточни министърът. Според нея родителите би трябвало да подават сигнали за неприятни храни, липса на етикети и наличие. Тя предложи да бъдат проведени общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската организация за сигурност на храните, с цел да бъде реализиран непрекъснат надзор над доставчиците на безплатните закуски.

„ Обществените препоръки могат да въздействат за сключването на договорите сред учебното заведение и компанията – снабдител. Ако дадена компания набере задоволително точки от родителите, ще подписа контракт с учебното заведение. Ако обаче не е утвърдена и има нула точки, няма да може “, изясни Меглена Кунева.

„ Отделно може да се направи забранителен лист на компаниите, които са излъгали родителите и надлежно децата. Чрез публичните препоръки родителите можем да влияем и да направляваме какви закуски получават децата и компаниите, които ги доставят. Освен това публичните препоръки получават права и да атестират шефовете “, сподели Теодора Пиралкова, ръководител на Национален алианс „ Усмихни се с мен “.

„ Здравословното хранене в учебните заведения е мой приоритет “, добави министър Кунева. С него се цели обезпечаване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, задоволителен банкет на мляко, млечни артикули и други богати на белтък храни, увеличение потреблението на пълнозърнести храни, ограничение приема на мазнини, захар и сол.

Безплатните закуски за децата от І до ІV клас постоянно се дискутират в българското общество. Те се обезпечават по Националната стратегия за развиване на учебното обучение и предучилищното образование и подготовка. По нея се отпускат към 20 милиона лв. годишно, а храната за едно дете е на стойност сред 50 и 95 стотинки дневно. Много родители се възмущават, че така наречен „ безвъзмездна закуска “ е нищожна и доста постоянно включва храни, които не са потребни за децата.

Храната, която се раздава в учебно заведение, е планувана като спомагателен тласък във връзка с децата в риск от отпадане. Тя играе и обществена роля, изключително в региони с висока безработица и най-вече ромско население. В някои учебни заведения са решили казуса като не дават всеки ден безвъзмездни закуски, акцентира министър Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по стратегиите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “. В останалите три дни се дават безвъзмездни закуски, които са по-качествени и надлежно по-скъпи.

Министър Кунева изясни ролята на публичните препоръки към учебните заведения. Те могат да дават мнения за разпределението и осъществяването на бюджетите в тях и за размера на финансовите им разноски. Съветите утвърждават тактиките за развиване на детските градини и учебните заведения и одобряват годишния доклад на диреторите за осъществяването им. Те вземат участие в работата на педагогическите препоръки по тематики като ранно овакантяване на учебно заведение, уязвими групи и избор на училищен униформи. Новият орган може да предлага хрумвания за възстановяване на качеството на образованието, да съгласува образователните проекти, както и избора на учебници.

Представител на родителите ще взе участие в атестирането на шефовете, при провеждането на състезанията за тях, както и при основаването и приемането на етичния кодекс за учебната общественост. Квотата на родителите в новия орган може да бъде запълвана както от татковци и майки на деца в съответните градини и учебни заведения, по този начин и от професионално приети персони в разнообразни сфери на публичния живот. Представителите на бизнеса ще бъдат определяни от регионалните шефове по предложение на работодателските организации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР