Родителите не бива да се тревожат, че децата им прекарват

...
Родителите не бива да се тревожат, че децата им прекарват
Коментари Харесай

Експерт: Родителите не бива да се тревожат, че децата им са твърде дълго пред компютрите

Родителите не трябва да се тревожат, че децата им прекарват прекомерно дълго време пред компютрите по време на изолацията, наложена поради пандемията от ковид, поучава Марина Умаши Берс, учител и декан на факултета по проучване на децата и човешкото развиване, ръководител на изследователската група по технологии на развиването и учител във факултета по компютърни науки на университета Тъфтс.

Берс счита, че родителите би трябвало да си поемат надълбоко мирис и да оставят децата, изключително тези от тях, които учат отдалечено по време на карантината, заяви електронното издание МедикълЕкспрес.

"Разбира се, че би трябвало да мислим за това какъв брой време децата прекарват пред компютрите, не трябва да забравяме кое е добре за децата. Но би трябвало да има баланс. Това значи, че е нужно да съставим стратегия и когато компютърът е нужен, да измислим най-творческите подходи за потреблението им ", споделя Берс.

Тя поучава родителите да мислят за монитора като за детска площадка. На тези открити пространства децата учат света, поддържат връзка между тях, развиват креативните си умения. Те употребяват телата си, вземат решение проблеми, изобретяват. Затова детските площадки оказват помощ на децата в тяхното обществено, прочувствено, морално и езиково развиване. Берс дава образец, че на детската площадка децата се научават да изчакват реда си или да попитат дали могат да се включат в активност.

"Ако погледнем към света на технологиите, ще открием, че те са като детските площадки. И множеството от тези технологии слагат децата на шофьорското място ", споделя Берс. Тя прави съпоставяне сред детската площадка и детската кошарка, в която децата си играят, само че единствено с играчките, които са им оставени вътре.

Така че малчуганите могат да употребяват таблета, като играят единствено на една-две игри, а младежите да гледат видеа и да превъртат из обществените мрежи безсмислено. Но могат да употребяват компютъра за доста повече неща, в случай че родителите им покажат всички благоприятни условия - да рисуват, да снимат и да обработват фотосите, да основават видеа, да записват звуците, които чуват на открито, да поддържат връзка с другите деца, да научат нов танц, да кодират, да програмират, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР