Родителите на заподозрения за стрелба в сръбско училище тийнейджър ще

...
Родителите на заподозрения за стрелба в сръбско училище тийнейджър ще
Коментари Харесай

Родителите на сръбския тийнейджър, убил 10 души в училище, се изправят пред съда

Р одителите на обвинения за пукотевица в сръбско учебно заведение младеж ще бъдат изправени пред съда в столицата Белград, откакто синът им умъртви 10 души, в това число 9 съученици, съобщи Агенция Франс Прес.

Инцидентът през май 2023 година, дружно с втората пукотевица, която се случи ден по-късно, раздруса Сърбия, като провокира огромни демонстрации против държавното управление, които се сплотиха в опозиционна коалиция, която взе участие в последните избори.

Процесът се организира, откакто през октомври Висшата прокуратура в Белград повдигна обвиняване на бащата на обвинения стрелец за " съществено действие против общата сигурност ".

Според прокурорите бащата е обучавал сина си да употребява огнестрелно оръжие.

Бащата е упрекнат и в това, че не е обезопасил вярно оръжията и боеприпасите, като е разрешил на обвинения да скрие в раницата си револвер и 92 патрона, които по-късно е употребявал по време на стрелбата.

Майката е упрекната в нелегално владеене на муниции.

Прокурорите повдигнаха обвинявания и на ръководителя на сръбски клуб по пукотевица и на инструктор за предоставяне на погрешни показания.

Стрелецът е бил единствено на 13 години по време на нападението, заради което не носи наказателна отговорност според сръбското законодателство.

След нещастието сръбският президент Александър Вучич даде обещание да " обезоръжи " страната с упорит проект, който да се оправи със законните и противозаконните огнестрелни оръжия.

Въпреки обещанието, стрелбата провокира всеобщи антиправителствени митинги в сръбските градове, като десетки хиляди стачкуващи приканиха за оставка на висши чиновници и ограничение на насилието в медиите.

Вучич значително отхвърли митингите като " политическа " акция и популяризира тайни теории за непознати сили, които сякаш са организирали митингите.

Според плана Small Arms Survey Сърбия има най-високото равнище на владеене на огнестрелни оръжия в Европа - над 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни жители.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР