Родителите на загиналите в масовата стрелба в Ювалди деца съдят

...
Родителите на загиналите в масовата стрелба в Ювалди деца съдят
Коментари Харесай

Activision и Meta отиват на съд заради трагедията в Ювалди

Родителите на починалите в всеобщата пукотевица в Ювалди деца съдят Activision и Meta поради подбудителство на нападателя за дейностите му. Включен в обвиняването е също по този начин малък търговец на оръжие с името Daniel Defence.

В края на май 2022, 18-годишният Салвадор Рамос открива пукотевица в главното учебно заведение „ Роб “, намиращо се в Ювалди, Тексас. Рамос убива 21 индивида – деца и двама от учителите им. В края на предходната седмица 45 члена на фамилиите, наранени от нещастието, са внесли обвиняване против притежателите на Instagram Meta, основателите на Call of Duty Activision и Daniel Defence. Според тях, обществената мрежа и гейм разработчика са директно виновни, „ ухажвайки “ младежи да тръгнат по пътя на насилието.

Социално изолиран юноша, Рамос смъква версия на Call of Duty: Modern Warfare година преди стрелбата. На титулната страница на играта имало изображение на DDM4v7 – видът автоматизирана пушка, която по-късно Рамос ще закупи от Daniel Defence. Търговецът на оръжие от щата Джорджия е прочут с нападателните си маркетингови тактики, привеждат от „ Ню Йорк Таймс “. Преглед на историята в телефона на килъра сочи, че единствено седмица след свалянето на играта, Рамос към този момент е захласнат от оръжията. Отделно от това, точно нападателната реклама и политики на Instagram, утежняват в допълнение обстановката. Вероятно всеки консуматор на мрежа на Meta се досеща защо тъкмо става въпрос. И по какъв начин търсейки обувки в прилежащи на таб, в който сте отворили страницата на Фейсбук, скоро по-късно на стената ви изгряват реклами на обувки. Според делото, Рамос е нямало да се свърже с Daniel Defence, в случай че не са били Instagram и Activision.

„ Daniel Defence е див звяр, само че той е нямало по какъв начин да стигне до жертвата си без помощта на другите две страни “. Това се показва в обвиняването от Джош Коскоф, юрист на ищците.

„ Таймс “ показват две съответни спънки, заради които обвиняването евентуално няма да успее. Става дума за секции от американското законодателство, свързани с производителите на оръжия и със обществените мрежи. По отношение на първите, то е закон, съгласно който производителите на оръжие не носят правосъдна отговорност за сходни случаи. По отношение на обществените мрежи – че те не носят отговорност за оповестеното на страниците им наличие. Но делото в тази ситуация може да има и друго развиване. Activision съответно не за пръв път попадат в обектива на управляващите. Така да вземем за пример в хода на делото по стрелбата в Санди Хук стана ясно, че Activision са имали особено съглашение с „ Ремингтън “.

Именно рекламирането на рискови оръжия в насилствени игри се явява един от причините на Косков против Activision. Според обвиняването, Activision разрешава да се пробват действително съществуващи оръжия в извънредно реалистични симулации. В този смисъл, компанията се явява най-ефективния и известен рекламен сътрудник на оръжия за нахлуване в Съединени американски щати. Що се отнася до Instagram, то мрежата е разрешила на Daniel Defence да популяризира на страниците им. Макар формалната им политика да не разрешава рекламата на оръжия. Но, както показва обвиняването, Meta разрешава заобикалянето на тази възбрана и дори таргетирането на деца с сходни реклами посредством „ органично “ наличие и инфлуенсъри.

„ Идеята тук е, че те са отговорни в това, че са пристрастили килъра, а по-късно, употребявайки тази му привързаност, са го радикализирали и са му помогнали да извърши смъртоносната си офанзива “, разяснява Ерик Тършуел от Everytown for Gun Safety, неправителствена организация за надзор на оръжията. че Daniel Defence са търсили способи да се свържат по нападателен метод с евентуални клиенти чрез обществените мрежи и съответно Call of Duty.

„ Има директна връзка сред държанието на тези компании и стрелбата в Ювалди “, написа Коскоф. „ Едва 23 минути след среднощ, на своя 18-ти рожден ден, стрелецът от Ювалди си закупува оръжие. От компания с пазарен дял от по-малко от %. Защо? Защото надалеч преди да е бил на възраст да си я поръча, той е нападнат и обгрижван онлайн от Activision, Instagram и Daniel Defence. Това триглаво страшилище му е посочило оръжието, предразположило го е да го схване като инструмент за решаването на проблемите му и го е обучило да го употребява “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР