Родителите на първокласници ще могат да купят единствено раница за

...
Родителите на първокласници ще могат да купят единствено раница за
Коментари Харесай

Държавата плаща раницата на първолака с първия транш от помощта

Родителите на първокласници ще могат да купят само раница за детето си с помощта от страната, демонстрира инспекция на „ Телеграф “. Семействата аплайват за отпущането на 300 лева, откакто запишат децата си в учебно заведение. Сумата обаче се дава на два транша от по 150 лева Половината от парите те получават след влизането на заповедта за отпущането на помощта или преди първия образователен ден, в случай че са подали заявки доникъде на август.

Останалата половина се дава, в случай че детето продължава да върви на учебно заведение и през втория период и не е навъртяло 5 неизвинени отсъствия в границите на месец. Така при подготовката на първолака за 15 септември фамилиите ще могат да си оказват помощ с най-голямо перо в бюджета – раницата. Репортерската ни инспекция откри, че междинната цена на раниците в известните книжарници в страната е сред 130 и 170 лева Ако пък чантата има и колелца, то сумата нараства на 200 лева Три стотака излиза раница, в която има прибавен празен несесер и мешка. Около 80 лева пък костват миналогодишните модели на раници.

Толкова може да ви излезе и цялостен несесер с всички нужни цветни моливи, флумастри, графичен молив за писане на букви и числа, гумичка, острилка, ножица, триъгълник, линия, а в някои има и лепило и транспортир. Ако не държите на толкоз доста екстри, може да намерите комплект и за към 40 лева, а празните костват 20-ина, само че това зависи и от картинката. За да запълните несесера обаче, може да са ви нужни още петдесетина лв.. Най-евтините флумастри са 5,50 лева, моливите са към 9 лева, огъващите линийки са близо 10 лева, ножичката е 4-5 лева, черният молив е левче, гумичките са към 2 лева, а острилката излиза сред 2 и 10 лева Освен цялостен несесер на първолаците им трябват и боички с четки и чашка за изобразяване, блок за изобразяване, пластилин с ножче и дъска за рязане, гланцово блокче, за които се броят още 20-30 лева

Към разноските за подготовката на най-малките влизат и ново костюмче и обувки за първия образователен ден, екип и маратонки за физическо, кутия за храна и бутилка за вода. Ако решите да заложите на маркови дрешки, то разходът за тях може да скочи до 300 лева Долу-горе толкоз излизат и учебниците за един осмокласник.

Пълен комплект с пособия за децата в 8-и клас с интензивно проучване на британски език излиза съвсем 270 лева (269,80 лв). В него влизат 14 учебника и 6 образователни тетрадки. За тях обаче трябват и подвързии, които излизат общо към 20 лева Ако ученикът учи интензивно и втори непознат език, сумата е малко по-солена. Ако гимназистът употребява миналогодишната си раница и екип по физическо и отиде на първия образователен ден с дънки и тениска, то при него отпада разходът за облекла, като сумата ще отиде за учебниците. За осми клас обаче тетрадките огромен формат са в пъти по-скъпи.

„ Цените към този момент са шокиращи – 12,90 лева за брой тетрадка с разделител. Тези са най-масовите, само че има и по-скъпи за по 20 лева “, разяснява Веселина Николова, чиновник в една от най-големите столични книжарници. По-обикновените без картина са по 5-6 лева за 80 листа. Тетрадката речник е сред 6,50 – 10,90 лева „ За последния един месец на два пъти сменяхме цените на тетрадките. Говорим за промяна на всички. Процентът е друг и зависи от производителя. При някои тетрадки разликата е 10-20 стотинки, само че при други може да стигне и левче “, изясни Николова. Така за тетрадка по всеки един предмет ще трябват сред 60 и 160 лева При огромните е вероятен и по-бюджетен вид. Да се вземе топ от 500 бели листа за 13 лева или 40 листа с редове за 5,90 лева, върху които могат да пишат и по-късно да поставят в папки.

Читанката и всички останали учебници в първи клас са безвъзмездни, само че към тях има образователни тетрадки. Те са приблизително сред 4 и 6 лева Като по другите предмети има по няколко тетрадки, по български език и по математика да вземем за пример са по три, а по родинознание и към читанката са по една. Така за упражненията в клас и за домашно родителите би трябвало да плануват още към 40 лева Те обаче купуват и помагалото за четене с схващане, което е наложително за тази възраст и коства 6 лева, сборници с диктовки за по 5-6 лева, правописен, равнозначен и разяснителен речник, всеки от тях сред 5 и 7 лева Така за спомагателните, само че изисквани от учителите пособия би трябвало да приготвят още над 30 лева В листата за първи клас има и 10 тетрадки по български и 10 по математика, които излизат към 25 лева Родителите не би трябвало да не помнят и облеклата, за които ще би трябвало да плануват 10-15 лева Етикетите са най-евтиният разход – лист с 4 броя е 40 стотинки. За всички учебници, тетрадки и пособия обаче може да трябват най-малко 7-9 листа. В някои учебни заведения изискват за всеки предмет децата да имат и обособена директория, като цената на един брой е сред 2 и 4 лева

Част от разноските могат да бъдат спестени, в случай че не купувате всичко в последния месец, а на промоция. Големите вериги магазини пускат понижения на тетрадки, моливи и флумастри, спортни дрешки, костюмчета, даже и раници. Така може да спестите над 100 лева, в случай че сте хванали огромните предложения. През юли да вземем за пример имаше раници на минус 20-30%, а противоречивите екипи бяха с по 15-20 лева по-евтини. В седмичните промоции на разнообразни магазини тетрадки, писалки, флумастри и пастели могат бъдат открити с от по 20-30 стотинки до 2-3 лева по-евтино от цената в книжарница.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР