Родителите на 4-годишното българско дете, което почина в болница в

...
Родителите на 4-годишното българско дете, което почина в болница в
Коментари Харесай

Родителите на починалото в Германия българче ще съдят лекарката

Родителите на 4-годишното българско дете, което умря в болница в Германия, ще заведат дело против лекарката, която е прегледала дребната Селин 4 дни преди гибелта ѝ. Стотици наши сънародници, които живеят в Кьолн, насочиха остри рецензии против опазването на здравето в Германия.

Ако с рецензиите против българското опазване на здравето сме привикнали, то вълната от неодобрение измежду българската общественост в Кьолн против немската здравна система е по-скоро изненада. Но не и за 15-те хиляди български жители, които живеят в региона на Кьолн.

28-годишният Нурджан Сашов от Добрич е музикант и звезда измежду 15-хилядната българска общественост в Кьолн. Живее в Германия от 12 години. Пее на сватби и други събития на нашите сънародници в Кьолн и покрайнината. Съпругата му Виолета е от Видин, само че се срещали в Кьолн, оженили се и основали три деца.

Дъщеря ни пред очите ни, в ръцете ни отпътува. Очерниха ни живота и съм уверен, че това е лекарска неточност и лекарска немарливост, споделя през сълзи Нурджан.

4-годишната Селин се разболява три дни преди Коледа.

Аз желаех нужните проучвания. Кръв, урина да се вземе, желаех рентгенова фотография, желаех да схвана за какво това дете непрекъснато кашля. На 22-ри декември отидохме в 1 часа през нощта. 39 градуса и половина имаше температура. Чувстваше се зле детето. И тази лекарка и тя ми сподели, че не е нищо ужасно - тоова е температура, споделя пред БТВ майката на момиченцето – Виолета.

Детето е изпратено е да се лекува у дома. С нурофен. Според епикризата, написана от лекарката поради езиковата преграда майката не могла да изясни добре положението на Селин.

Да, те с това се оправдават. Аз задоволително разбираемо й споделих, че детето има температура, казай й кайне люфт, няма въздух, хат фиба, хустен, шнупфен, толкоз мога да се опрая, не съм толкоз необразована да й кажа, че детето ми е болно. Напълно е схванала и ми се усмихна безочливо в лицето и ми сподели: това което ми казвате, няма смисъл за какво да се притеснявате. Така ми го сподели, че аз си помислих, че в действителност се тормозя на вятъра. Сложи я на едно легло, устата, ушите.. алес ок, чуз. Цу хаузе, споделя още майката.

Точно на Коледа Селин се утежнява внезапно и повръща кръв.

Пред незабавното има опашка. Нурждан влиза в кабинета като отваря врата със мощ.

И аз като буйствах малко, ни одобриха незабавно вътре. Защото другояче трябваше да чакаме към 30-40 души. Но тряваше да се стигне до крайности, тука е по този начин постоянно. Трява да стигнеш до крайности, че да ти извърнат внимание. Вервайте ми, че в България имаме най-хубавата медицина, споделя бащата Нурджан.

След като откриват, че детето има тежка фаза на пневмония, го изпращат в интензивното поделение на друга клиника в града, където стартират борба за живота му.

И видяхме към този момент, че на детето са поставили електрошок и лекарят клати глава. Паднахме на колене вътре, молим се, жена ми вика: Господи, знам, че няма да ми вземеш детето, само че Господ я обикна повече от нас, и ни прибра момичето, спомня си Нурджан.

Трагедията със Селин изкарва 800 българи на митинг пред болничното заведение няколко дни по-късно.

До последната ми капка кръв ще се боря тези, които предизвикаха гибелта на щерка ми да си получат заслуженото, безапелационен е бащата на момичето. Пари не желаеме, никакви пари не искаме…Ние пари не желаеме, ние желаеме лекарката, която ни върна и другите лекари, които имат пръст в гибелта на щерка ми, да си получат заслуженото, желаеме те да гният по пандизите, отбелязва Нурджан.

Германската прокуратура към този момент проверява случая.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР