Родители в Благоевград излизат в подкрепа на Василка Величкова, директор

...
Родители в Благоевград излизат в подкрепа на Василка Величкова, директор
Коментари Харесай

Роми в Благоевград искат децата им да учат с българчетата

Родители в Благоевград излизат в поддръжка на Василка Величкова, шеф на IX ОУ „ Пейо Яворов”, която по-рано с обява във Facеbook прикани децата от околните квартали да се записват в първи клас, само че добави, че малчугани от ромски генезис няма да бъдат одобрявани.
Сега родителите са събрали над 600 подписа в поддръжка на директорката . Подписката и митингите не престават. Родители са безапелационни, че децата им желаят да учат в това учебно заведение, само че не и в него да доминират възпитаници от ромски генезис. В ефира на bTV р одителите показаха, че нямат нищо срещу ромските деца, само че са безапелационни, че не може те да стават повече в школото .
Майка изясни, че в града има доста учебни заведения, в които децата от ромски генезис могат да бъдат записани. Родителите обаче са и безапелационни, че всички деца би трябвало да имат равни права.

Василка Величкова изясни, че към момента не е осъдена, само че " натам вървели нещата ". В момента се правят инспекции. Величкова разяснява, че няма сигнали съответно ориентирани към нея. Директорът уточни, че учебното заведение не би трябвало да бъде единственото, което да прави просветителна интеграция на ромите в община Благоевград.

Хората, живеещи в ромската махала, също считат, че децата им би трябвало да имат опция да учат в разнообразни учебни заведения. Те желаят малчуганите им да се образоват с българчетата, " тъй като децата ставали по-културни " . Ромите даже желаеха да могат да записват децата си в учебни заведения в центъра на Благоевград.
Община Благоевград обаче към момента не е дала мнението си по случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР