Родители от Раковски са в паника заради зачестилите случаи на

...
Родители от Раковски са в паника заради зачестилите случаи на
Коментари Харесай

Хепатит А настъпва към Пловдив, мийте си ръцете

Родители от Раковски са в суматоха поради зачестилите случаи на болни деца от хепатит А. Само последните няколко седмици инфектираните в града са към 15 души. Сред болните са малчугани от учебното заведение и детската градина. Заради психозата в четвъртък от 10 часа в читалището на квартал " Генерал Николаево " локалните привикват заседание за справяне с казуса. Поканени са жители, кметът на община Раковски, специалисти от РЗИ, учители и шефове на образователни заведения, както и джипита.

" Проблемът се разраства и с изключение на децата в учебно заведение, които са към този момент над 30, има още случаи в градините и на други места. Нека да помислим за рационални и вероятни решения. Нека покажем, че не сме безразлични ", написаха обезпокоени родители в обществената мрежа. Те допускат, че болестта е тръгнала от ромската махала, където в някои фамилии хигиената е занижена.

Вече сме създали това, което е в нашите пълномощия. Дезинфекцирахме улиците в ромската махала, както и премахнахме нерегламентираните сметища, разяснява кметът на община Раковски Павел Гуджеров. Готови сме да създадем още каквото е нужно, с цел да спрем разпространяването, добави Гуджеров. Той изясни, че чака в четвъртък специалистите да набележат ограничения за ограничение на заболяването.

Преди седмица за поредност случаи на инфектирани с хепатит сигнализираха поданици на Катуница и Караджово, които са на лекуване в Пловдив.

Заразяването с хепатит А става по 3 метода - посредством разбъркване на нечиста вода с питейна, посредством консумация на нечиста храна от немити ръце след вървене до тоалетна, както и от пряк контакт, изясни началникът на Клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ " Св. Георги " проф. доктор Марияна Стойчева. Практиката е болните да престоят седмица в болница под лекарско наблюдаване. След това лекуването продължава у дома. Три месеца пациентите би трябвало да съблюдават специфична диета и да одобряват витамини. Да заобикалят пържени храни и алкохол.

Хепатитът може да протече по-тежко при хора, които имат чернодробни проблеми или заболяване на кръвта.
тагове хепатит А Раковски Катуница
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР