Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера , образователния

...
Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера , образователния
Коментари Харесай

Родители на гимназисти настояват за присъствено обучение

 Родители на гимназисти изпратиха отворено писмо до премиера, просветителния министър, здравния министър и основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, в което упорстват децата да тръгнат присъствено на учебно заведение от 12 ноември.

Родителите изясняват, че наблюдават усложняващата се конюнктура към пандемията и поддържат напъните за запазване здравето и живота на възпитаници, учители и жители, само че в това време са обезпокоени от рестриктивните ограничения в заповедта на здравният министър.

" За всички упоменати в документа действия и мероприятия (посещения в заведения и търговски центрове, конгреси, културни мероприятия и др.) се оставя опция за присъственост. Единствено учениците в гимназиален стадий следва еднопосочно и безапелационно да преминат в образование в електронна среда от разстояние (ОЕСР) ", стимулират се родителите.

Според тях, в случай че гимназии, които се намират в така наречен " червени зони ", продължат с онлайн образованието за забележителна част от учебните заведения това на процедура значи несигурно дълъг интервал, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи.

" Най-сериозните ограничаващи ограничения са приложени към извънредно дребна група от обществото. Нереалистично е да се чака това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5% сходна мярка е основна и води до обилни отрицателни последици ", допълват родителите.

Техните наблюдения над децата им (които към този момент бяха в отдалечена форма на образование през предходната образователна година) демонстрират, че ОЕСР е дейно за стеснен интервал от време – 2-3 седмици.

" След това учениците губят мотивация, концентрацията им доста понижава. Липсата на жив контакт с учителите води до непълноценно асимилиране на образователния материал. Многото часове пред екран (около 10 ч. на ден – като се включат и домашните задания) водят до спомагателни отрицателни последици върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния уред, нервно-психични разстройства. Липсата на другарство с връстници в по-дългосрочен проект (над 2-3 седмици) води до незаинтересованост и от време на време меланхолия ", пишат родителите.

Те допълват, че гимназистите през миналата образователна година към този момент минаха дълъг интервал на онлайн образование и всички тези фактори попречват постигането на основополагащите цели на образованието.

Родителите показват още, че в редица страни от Европейския съюз въвеждането на карантина визира съвсем всички сфери на публичния живот, само че учебните заведения не престават да работят присъствено и към затварянето им се пристъпва като най-крайна мярка.

" Отчитайки гореизложените условия, за нас остава необяснима повода, заради която децата в гимназиален стадий на образованието си (8-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в битката с преодоляване на пандемията ", показват те.

Затова оферират след приключване на периода на заповед министъра на опазването на здравето, учениците да бъдат върнати присъствено в учебно заведение и при засилени ограничения, които да подсигуряват здравето и сигурността на учителите и учениците, като се следва досегашния метод и опцията да се работи локално и всяко учебно заведение да може да изиска прекосяване към отдалечено образование.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР