Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите

...
Родители на деца от Ловеч не успяват да открият животоподдържащите
Коментари Харесай

Дефицит на инсулинови лекарства у нас: Родители алармират за недостиг на 10 медикамента

Родители на деца от Ловеч не съумяват да открият животоподдържащите медикаменти. Въпреки възбраната за експорт, към 10 медикамента не престават да са дефицитни - и изчезват за часове, откакто бъдат доставени в аптеките. Наши екипи направиха инспекции в няколко града. Потърсихме отговори и от министерството на опазването на здравето, предава Нова ТВ. 

" Директно ни излъгаха, идвал съм доста пъти, към този момент съм се отказал да диря в град Ловеч ", изясни той.

Освен " Актрапид " и " Тресиба ", липсващ се оказва и трети тип инсулин – " Фиасп ". Проверяваме може ли тези медикаменти да се намерят в различен по-голям регионален град – Пловдив.

Оказва се, че имат единствено второто. А съгласно фармацевти - те желаят също да оказват помощ, само че нямат наличност.

" Около нас няма страна, в която да има липса на инсулин. Надявам се да не стане по този начин да тръгнем да обикаляме да търсим в прилежащи на нас страни ", показа Елисавета Котова.

Според здравното министерство обаче казусът е в цяла Европа. Проверки за трите медикамента вършим и в София. Намираме по 1 опаковка от две от тях.

Николай Костов разкрива, че единични опаковки се получават с доста огромни молби, а по складовете получават отвод. По-малко от седмица преди да изтече възбраната за експорт на инсулин, решение на министерството за удължение на този период няма. 

Според вносителите на медикаменти решението не е в износа – а в законодателни промени.

" Трябва да има един забранителен лист – не на 65% задържане, а на 100%, те би трябвало да бъдат увеличени, с цел да не се постанова на министъра да издава нова и нова забранителна заповед ", счита Аделина Любенова.

Последните инспекции на Агенцията по медикаментите през февруари демонстрират, че от трите медикаменти, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно нашата инспекция в няколко аптеки в 3 регионални града открива съществуване на едвам 3 от тях. Парадокс, с който не престават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.

" В София, в Пловдив, в Търново няма – във Враца сме намерили 2 аптеки, където има съвсем постоянно ", означи Герганов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР