Родители, които живеят в селата от Родопската яка изразиха недоволството

...
Родители, които живеят в селата от Родопската яка изразиха недоволството
Коментари Харесай

Високи цени на ученически карти за пътуване възмутиха родители в Пловдивско

Родители, които живеят в селата от Родопската яка показаха недоволството си от цените на транспортните ученическите карти. Ако преди цената им е била към 28 лв., то сега учениците, които употребяват превоза от Брестовица и Цалапица, заплащат 80 лв. за карта. За останалите села в региона цената варира сред 50 и 70 лв..
Прочетете още
Това провокира отвращение в огромна част от родителите, които считат сумата за изключително висока. По предписание на кмета на община „ Родопи “ Павел Михайлов е било потърсено пояснение от компания „ Детелина-Дрита “ ЕООД за по-скъпата цена на картите за превоз за възпитаници.

От фирмата-превозвач са обяснили, че с Постановление на Министерски съвет от 25 януари предходната година е било въведено понижение на цената на картите за възпитаници, студенти постоянна форма на образование, докторанти със 70% по отношение на избраната постоянна цена по настоящата цена на съответния транспортьор. Съответните средства са били обезщетени от държавния бюджет.

Постановлението е било в действие до 31.12.2023 година. Затова в месец януари съответният транспортьор получава дотация от общината по настоящата Наредба за изискванията и реда за даване на средства за компенсиране на понижените доходи, която е призната още през 2015 година, с последно изменение през март 2022 година.

Според тази Наредба учениците и студентите пътуват по междуселищните автобусни линии от общинските и регионалните транспортни схеми с понижение 20 на 100 от постоянната цена на билета.

Оказва се обаче, че закупените училищен карти по направленията от Пловдив за селата Брестовица, Цалапица, Оризари, Първенец, Марково, Храбрино, Златитрап и Брестник за месец януари ще важат и за месец февруари 2024 година.

" След спомагателни договаряния през вчерашния ден е станало ясно, че Постановлението от 25 януари предходната година ще продължи да важи до края на този месец. Ето за какво издадените към този момент карти на 2 и 3 януари от превозвача на стойност 80 лева, както е по остарялата Наредба, ще важат и за месец февруари. На 1 февруари влиза в действие на новото Постановление на Министерски съвет за промени в системата за ценообразуване и правила за прилагане на публичния превоз. С влизането в действие на новата регулация възрастните жители и учащите ще имат право на 50% понижение на цената на абонаментните карти за градския превоз и междуселищните автобусни линии. Това значи, че картите по тези посоки ще са на стойност 50 лева “, съобщи кметът на Община „ Родопи “ Павел Михайлов.

Децата до 14 години ще са привилегировани в тази нова регулация, като ще могат да пътуват гратис в градския превоз. Децата до 7 години не престават да се възползват от безплатния междуселищен автобусен превоз.

За децата на възраст от 7 до 14 години, новата наредба планува 50% понижение на цената на билетите за междуселищния автобусен превоз.

С влизането в действие на новата регулация възрастните жители и учащите ще имат право на 50% понижение на цената на абонаментните карти за градския превоз и междуселищните автобусни линии.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР