Родината на ароматния черен чай е Китай. Оттам неговият път

...
Родината на ароматния черен чай е Китай. Оттам неговият път
Коментари Харесай

Пийте черен чай за здрави кости и по-малко стрес

Родината на ароматния черен чай е Китай. Оттам неговият път поема към Англия, Югоизточна Азия. Зеленият и черният чай произлизат от едно и също чаено растение – Camellia sinensis, само че листата се обработват по друг метод.

Листата на зеления чай не се подлагат на ферментация, те се изсушават и по-късно задушават на пара, от време на време се смилат. Листата за черен чай се подлагат на накъсване и ферментация.

Голямата разлика сред черния и зеления чай е, че първият е по-оксидиран. Това значи, че черният чай има доста повече цвят, усет и по-високи равнища на кофеин.
Напитката приготвена от листа на черен чай е богата на витамини, минерали, понижава риска от развиването на рак, само че има и редица други изгоди за здравето, които може да прочетете в идващите редове.

За добра джука хигиена
Според проучвания, пиенето на черен чай може да усъвършенства оралното ни здраве. Полифенолите, на които е богат спомагат за елиминирането на огромна част от бактериите, които благоприятстват образуването на плака, противен мирис и кариеси.

Подобрява храносмилането
Черният чай е богат на танини и други естествени химикали, които имат позитивен и релаксиращ резултат върху храносмилателната система. Това противовъзпалително качество на черния чай го прави подобаваща напитка при храносмилателни неразположения. Ето за какво след хранене е хубаво да изпиваме по една чаша черен чай подсладен с малко мед.

Намалява холестерола
Според проучване, извършено от Американската асоциация по сърдечни болести в Ню Орлийнс, хората, които употребяват черен чай постоянно, могат да понижат равнищата на неприятния си холестерол.

Също по този начин е открито, че хората, които пият 3 до 4 чаши черен чай всеки ден, са с по-нисък риск от сърдечни проблеми, в сравнение с тези, които пият минимални количества от него или въобще не го употребяват.

Намалява риска от диабет
Диабетът е хронично заболяване, а процентът на хората, наранени от него всяка година се усилва. Проучване, оповестено в списание Diabetologia, преглежда потреблението на черен чай и връзката с развиването на диабет вид 2. Изследването открива, че пиенето на чай е обвързвано с понижен риск от този тип диабет.

Намалява хормоните на напрежението
Още една незаменима изгода от потреблението на черен чай. Докато обичаното ни кафе ни прави прекомерно енергични, на моменти напрегнати, черният чай е по-балансиран източник на кофеин и даже се счита за релаксираща напитка, която може да облекчи напрежението.

Ето за какво, когато се чувствате напрегнати, не давайте късмет на хормона кортизол, а изпийте една хубава чаша с черен чай с малко канела, която също усъвършенства настроението.

Повишава имунитета
Черният чай е богат на антиоксиданти, които оказват помощ да се изчистят свободните кислородни радикали. Кислородните радикали имат податливост да провокират разновидности ДНК и да попречват естествената клетъчна функционалност.

Редовната консумация на черен чай спомага за елиминирането на свободните радикали, като по този метод оказва помощ да се възстановят естествените функционалности на клетките и тялото и да се увеличи имунитетът ни.

За здрави кости
С придвижване на възрастта, здравината и плътността на костите стартират да понижават. Според проучвания, хората, които пият постоянно черен чай, могат доста да възстановят костната компактност, защото черният чай съдържа положителни количества калций и магнезий. Ето още една добра причина да добавите тази здравословна напитка към вашето всекидневно меню. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР