Родина на акай берито е Амазонската джунгла, а историята на

...
Родина на акай берито е Амазонската джунгла, а историята на
Коментари Харесай

7 факта за сока от акай

Родина на акай берито е Амазонската джунгла, а историята на триумфа му води началото си от Бразилия. Плодът на палмовото дърво асаи е една от главните храни в Южна Америка, като не доста от дълго време реализира огромен задокеански пробив и стана известен и в Европа.

Какъв усет има сокът от акай ?

Към усета на акай бери би трябвало да се привикне. Хора, които са опитвали дребния червено-виолетов плод, споделят, че има землисто-маслен привкус, който някои намират за чудноват, а други за прелестен. Най-добре преценете сами - както гласи поговорката, от опит глава не боли!  

Какво е въздействието на сока от акай ?

Чудодейното, богато на витамини малко зърно подтиква обновяването на клетките и по този начин забавя процеса на стареене. Във всеки случай не изглажда образувалите се към този момент бръчки! Освен това акай подкрепя кръвооросяването и може да се употребява за попречване на тромбоза. Съдържащите се в плода антиоксиданти са способни да разрушат раковите кафези при левкемия.

Има ли лечебни курсове със сок от акай ?

Въпросът е какво се цели с лечебния курс. Редица научни проучвания отхвърлят диетичния резултат на акай бери, по тази причина е ненужно плодът да се ползва за намаляване. Затова пък  сокът е потребен за обновяването на клетките, като за задачата е добре всеки ден да се пият 30-60 мл.

Какви са питателните стойности на сока от акай ?

На 110 мл сок се падат 62 калории, 12,8 г въглехидрати (от които 11,8 г захар), 0,8 г мазнини  и 0,8 г белтъчини.

Какви витамини и минерали съдържа сокът от акай ?

Сокът от акай е същинска витаминозна бомба – в 100 мл се съдържат цели 42 мг витамин С. Сред най-важните съставки на този сок са и витамините B1,B2,B3,B5,B6,B12, A, E и даже витамин K. От минералите са застъпени калий, калций, фосфор, магнезий и натрий.

Къде се продава сок от акай ?

В България този сок към момента е много безценен и се намира единствено в онлайн магазините за суперхрани. Добрата вест е, че може сполучливо да се замести с дpyг мощен антиокcидант, който обаче вирее  без проблеми у нас – наpът. (Друг е въпросът, че към този момент Punica granatum се отглежда единствено от фенове.)

Как се подготвя сок от акай бери ?

За задачата се употребяват плодовете, смачкани на пюре.  Пюрето се разрежда с вода, само че защото тя не е в положение да отстрани самобитния землисто-маслен усет на акай берито, може да се добави ябълков сок.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР