Роденият в Албания Анри Сала предизвиква времето и историята с

...
Роденият в Албания Анри Сала предизвиква времето и историята с
Коментари Харесай

Анри Сала, художник: Изкуството слуша тътена на света

Роденият в Албания Анри Сала провокира времето и историята с инсталацията Very Ultimate Illuminating Classic Living на пилоните пред НДК.

От 2007 година, Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който предвижда международните цветови трендове и задава хроматичния дух на времето. Цветът на годината се избира след разбор на трендовете във всички аспекти на обществото - от изкуството и модата до обществените медии и политиката. За знамената пред Националния замък на културата, художникът Анри Сала е избрал да употребява Цветовете на годината на Пантон, които в последователен ред показват предизвикателното време от началото на пандемията през 2019 до днешната 2022 година.

Знамената са окачени в границите на плана " Форми, изкуство в обществена среда " на Фондация МУСИЗ и ще останат пред НДК до 23 май.

Анри Сала е роден през 1974 година в Тирана, Албания, живее и работи сред Берлин и Париж. Известен е с Анри Сала става знаменит с ранните си видео творби, които изваждат на показ отворените рани на историята посредством персонални разкази и прекарвания (Intervista - Finding the Words, 1998; Nocturnes, 1999; Damni i Colori, 2000; Time After Time, 2003).
Фотограф: Marcus Tretter Реклама
Оттогава той работи с най-разнообразни изразни средства, като видео, снимка, апаратура, рисунки и статуи. Работата му изследва границите сред облик и тон, с цел да сътвори времеви творби от деликатно съединени моменти, които се наслагват един върху различен.

" Very Ultimate Illuminating Classic Living " е част от план " Форми, изкуство в обществена среда " на фондация МУСИЗ, който се извършва с финансовата поддръжка на Столична община, Програма " Европа " 2021, в партньорство с Австрийско посолство и Национален замък на културата, и съдействието на инж. Галя Крумова.
Фотограф: Владимир Томашевич Интересна е връзката на изкуството и артистите с времето. Всяка арт творба " улавя " избран интервал от време като капсула, в която закодира посланието си. Защо е толкоз значима тази връзка?
Защото в основата си, изкуството се базира на тази връзка с времето, въпреки тя да е постоянно противоречива. Неговата функционалност е да бъде предсказване за идващите времена и знак за отминалите. Това, което е особено за мен като актьор, е артикулиране на късите моменти от време, когато предишното се трансформира в бъдеще, когато желанието се трансформира в придвижване, когато дъхът се трансформира в тирада, когато жестът се трансформира в тон.
В София може да се види инсталацията с оцветени в разнообразни цветове знамена, ситуирани на едно от централните места - пилоните на НДК. Как избирате по кое време да се включите в даден план? Използвате компаса на интуицията си или?
Обикновено моят компас по време на процеса на основаване на произведение е композиция от вътрешен глас и проучване и тази композиция може да докара до инцидентни резултати. Така беше и този път, когато търсех концепция, която да съчетава цветовете с отминалото време. От 2007 година, откакто става все по-влиятелен в големия свят на дизайна и маркетинга на марката, Pantone Color Institute избира цвета на годината, който има за цел да показа неговия хроматичен дух. Този развой следва разбора на трендовете и преглежда всички аспекти на обществото, от мода, изкуство, обществени медии, даже до политика.
Реклама
В плана Very Ultimate Illuminating Classic Living (2022) - който е под формата на трите флагове пред НДК - подредих в техния последователен ред годишните цветове, съответстващи на предизвикателния интервал на пандемията Коронавирус 19, обхващащ от 2019 година до 2022 година Разположени един на различен, цветовете обрисуват разграничителните граници на знамената, с цел да основат усещане за припокриване сред времето (периода, който символизират) и пространството (повърхностите на знамената). С развяването на знамената, провокирано от вятъра, някои от цветовете от време на време изчезват, като метафора за интервалите от време, когато вълните на епидемията и последвалите локдауни, ни принудиха да живеем живота си в ограничаване, затворени.
Светът е още веднъж изправен пред съществено предизвикателство с военните дейности в Украйна. В този миг, изкуството още веднъж демонстрира силата си предизвика, да провокира хората да мислят, да си задават верните въпроси, с цел да намират верните отговори...
Изкуството има способността да разшири хоризонтите ни и да осветли визиите и предубеждения ни, без това да звучи педагогическо или диактивно. Оспорвайки стандартните полезности и противопоставяйки се на откритите правила, то придава съответност на маргиналното и насочва вниманието ни към детайлите, към значимите неща, които постоянно остават в сянка. Мисля си, че това е, както казахте, политическата мощ на изкуството, тъй като то оказва помощ за разширение на мирогледа и фокуса на едно общество, оттатък новинарските заглавията и светлините на прожекторите на ежедневната действителност.
В работата си експериментирате с видео, съоръжения, музика и постоянно търсите директния контакт с публиката. Какво очаквате от нея?
Да, работата ми постоянно се състои от голям брой и разнородни пластове, само че не мисля, че с цел да я изживеете, се изискват предварителни знания или информация. Няма риск да не получите известието, тъй като няма известие, а единствено предумишленост. Така хората могат да интерпретират всичко по собствен метод и по този начин творбата стартира своето странствуване към други тълкования, които може да се разграничават от първичното му значение.
Фотограф: Владимир Томашевич Какво е определящо за актьора - сетивността, гения, хуманността?
Това е сложен въпрос, тъй като визиите за това кой може да бъде художник и каква е разликата сред някой, който е и някой, който не е, непрестанно се развиват. Може би концепцията на италианския мъдрец Джорджо Агамбен за съвременността като " онази връзка с времето, която се придържа към него, посредством отцепване и анахронизъм ", може да изясни тази тънка, само че значима разлика. Да префразирам Агамбен, съгласно мен художник е този, който поддържа " единствена връзка със личното си време, който се придържа към него и в това време се дистанцира от него ". Това положение на бездънен дисонанс разрешава на изкуството да остане настоящо оттатък примамките и кодовете на сегашното.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Коментари и разбори Реклама Германският културолог Херман Васке направи преди години забавен план, показан в Кан, с отворен въпрос към артистите - Защо творите? Какъв е вашият отговор?
Това, което провокира творчеството ми, е желанието да отговоря на вибрациите на света по собствен личен метод.
Каква е ролята на изкуството тогава?
Да накара нашия свят да трепти. Френският стихотворец и политик от сенегалски генезис Леополд Седар Сенгор написа: " Само ритъмът може да прeдизвика поетично късо съединяване, което трансформира медта в злато и речта в глагол ". Вярвам, че задачата на изкуството е да трансформира речта в глагол с други средства.
В какво време живеете - минало, настояще, бъдеще?
Комбинация от несъвършени времена, без значение дали са минало, настояще или бъдеще. Вероятно тъй като тези времена носят мощ за паралакс (термин, който характеризира забележимото изместване на ситуацията на един следен обект, дължащо се на неговото наблюдаване от две разнообразни точки) и едновременност. Това е обвързвано с живота ми на разнообразни места в света (Париж, Берлин), само че също и с обстоятелството, че съм почнал израстването ни през избран интервал от историята на Албания, когато големи политически безредици трансформираха обществото, неговите полезности и метода му на живот.
Защо избрахте да живеете в Берлин?
През последните 15 години Берлин беше градът, в който живеех, само че също по този начин постоянно напусках, с цел да отида на други места. Берлин е великодушен град, който не изисква владеене на индивида, който живее в него. Днес извозвам време и в Париж, тъй че пребивавам сред два града, което доста се приближава до чувството да се живее в разнообразни времена. Това разрешава на човек да добави качества им и даже да оцени присъщите им недостатъци.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Окото на актьора е?
Стетоскоп за слушане на тътена на света.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Лица
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР