Родената в Мексико Син Син е последната панда в Латинска

...
Родената в Мексико Син Син е последната панда в Латинска
Коментари Харесай

В Мексико живее последната панда в Латинска Америка

Родената в Мексико Син Син е последната панда в Латинска Америка, единственият останал правоприемник на огромни панди, дарени от Китай през 70-те и 80-те години, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Зоопаркът Чапултепек в Мексико е един от двата в света ,

в които огромни панди се отглеждат без директния контрол на китайското държавно управление. Тази епоха обаче може да завърши скоро, тъй като Син Син, която е внучка на пандите, дарени от Пекин, е бездетна, в менопауза, и е на 32 години.

Заради това може да настъпи краят на пандите в Латинска Америка, в случай че мексиканското държавно управление не одобри цената за нова панда.

Син Син е второ потомство родена в Мексико огромна панда, правоприемник на Пе Пе и Ин Ин, пристигнали в зоопарка през 1975 година Те са участници в ранните стадии на китайската " дипломация на пандите ", при която животните бяха дарявани на страни по целия свят. През 1984 година Китай прекрати тази процедура и мина към политика на отдаване на пандите чартърен на високи цени.

Мексико бе измежду дребното страни, които съумяха да запазят родените в страната животни от типа .

От 1985 година програмата за отдаване на пандите чартърен изисква от зоопарковете по света да връщат новородените в Китай.

След гибелта на пандата Шуан Шуан мексиканските управляващи влизат в договаряния с китайския дипломат .

Китай отдава огромни панди на възраст 10-15 години против 1 милион щатски $ годишно и употребява приходите за запазване на типа в Китай.

Администрацията на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който поддържа политика на стягане на коланите ,

наподобява не е съгласна да одобри такава цена. " Определено би трябвало да бъде открито друго решение, само че то ще зависи значително от волята и потребностите и на двете страни ", сподели Фернандо Гуал, шеф на службата за зоопарковете и запазване на дивата природа.

Наблюдавайки Син Син, Гуал с усмивка си спомня сутринта на 1 юли 1990 година ,

когато женската панда Тогуй изненадва всички в зоопарка, раждайки 113-грамово бебе надалеч от камерата, която записва дейностите ѝ 24 часа в денонощието.

Продължителността на живот на огромната панда в природата е към 15 години, само че в плен те могат да доживеят до 38 години .

Десетилетните старания за консервация в природата и проучванията на живота в плен избавиха огромните панди от изгубване и усилиха популацията им от по-малко от 1000 екземпляра до над 1800 екземпляра на независимост и в плен през днешния ден.

В Мексико са родени осем панди, пет от които доживяват до зрялост .

В столичния зоопарк има и музей на пандите. Хуан Висенте Арая, който работи за американска компания, споделя, че когато дошъл със фамилията и приятелите си от Коста Рика, първата забележителност, която желали да видят, била пандата Син Син в зоопарка.

" В Латинска Америка нямаме доста благоприятни условия да забележим панда " ,

сподели той. " Истината е, че си струваше да дойдем от Коста Рика и бяхме разчувствани да я забележим ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР