Родената в Ливан Лейла Хотейт е майка, инженер и защитник

...
Родената в Ливан Лейла Хотейт е майка, инженер и защитник
Коментари Харесай

Уроците на Лейла Хотейт – една бизнес дама от арабския свят

Родената в Ливан Лейла Хотейт е майка, инженер и бранител на женските права.

Още от дребна е възпитавана от татко си – водач и шеф на интервенциите на ливанските авиолинии – на познания. Той държи тя и сестра й да учат.

Когато става на 18, Лейла е една от дребното ливански девойки, които напущат дома си, с цел да учат в чужбина. Мнозина се пробват да я откажат. Лейла обаче доближава до докторска степен по електроинженерство и прави голям брой научни проучвания в Обединеното кралство. Впоследствие се заема с съвещания в Близкия изток, като работи главно в среда, доминирана от мъже.

Какви уроци е научила по дългия си и сложен път към триумфа?

1. Устойчивост

За Лейла е от извънредно значение, с цел да един човек бъде същински сполучлив. Устойчив на компликациите, на проблемите, които всеки ден те чакат. Животът е предизвикателство, за което се изисква воля.

2. Бъди благополучен, това влудява близките

Излъчвай мотивация и благополучие. Бъди съсредоточен в това, което правиш. Лейла споделя, че е значимо да се живее в сегашното. Не се оправдавайте, че нямата време за фамилията си. " Ако погледнете календара ми ще видите, всеки работен ден от 19 до 20:30 ч. е време, наречено " време за фамилията. " Това е скъпо време. Правя това откогато Алиа беше бебе. Правя всичко по силите си да запазя това време, тъй че да мога да си бъда вкъщи и да прекарам време с децата ми ".

3. Обединете се, не се разединявайте

Не се делете, а бъдете дружно с хората, помагайте им.

" Днес, имам две дами на челни позиции в моя тим и се пробвам да ги направя сполучливи, като ключ за моя триумф. Жените не престават да напредват в света не задоволително бързо, само че се движим дружно напред ".

Лейла споделя в детайли за тези уроци в своята TED лекция, която може да видите по-долу (налични са надписи на български). Част от нея ще публикуваме и тук.

" Мамо, кои са тези хора? " Това беше почтен въпрос заложен от щерка ми Алиа, когато беше на 3 години. Със брачна половинка ми се разхождахме в един от огромните първокласни търговски центрове в Абу Даби. Алиа се взираше в огромен афиш в средата на комерсиалния център. На него бяха изобразени тримата управници на Обединените арабски емирства. Тъй като тя беше от едната ми страна, се наведох и обясних, че това са управниците на ОАЕ, които са положили огромни старания да развият своя народ и да запазят единството си. Тя ме попита: " Мамо, за какво тук където живеем и в Ливан, където живеят баба и дядо, в никакъв случай не сме виждали фотография на авторитетни дами, окачени на стените? Да не би дамите да не са значими? "

Това може би е най-трудния въпрос, на който трябваше да отговоря през всичките тези години като родител и през 16-те години професионален живот. Израснах в родния ми град в Ливан, по-малката от две дъщери на работлив водач и шеф на интервенциите на ливанските авиолинии и на майка и баба-домакини, които оказваха огромна поддръжка. Баща ми вдъхна кураж на мен и на сестра ми да се образоваме, макар че по това време нашата просвета настояваше, че синовете, а не дъщерите са тези, които би трябвало да бъдат професионално стимулирани. Аз бях едно от дребното девойки от моето потомство, което напусна дома си на 18 години, с цел да учи в чужбина Баща ми нямаше наследник, тъй че до известна степен аз се трансфорах в подобен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР