Родена на 3 юли 1913 г., Дороти Килгалън е закърмена

...
Родена на 3 юли 1913 г., Дороти Килгалън е закърмена
Коментари Харесай

Дороти Килгалън: Репортерката, която знаеше твърде много

Родена на 3 юли 1913 година, Дороти Килгалън е закърмена с публицистиката още от дребна. Баща й е „ звезден кореспондент “ в организацията Hearst, съгласно Los Angeles Times, и тя следва стъпките му.

Дороти научава занаята като отразява огромни истории от своето време, в това число първата президентска акция на Франклин Рузвелт през 1932 година и процеса през 1935 година против Ричард Хауптман, дърводелецът, наказан за отвличането и убийството на бебето Линдберг. Но Килгалън в действителност се издига през 1936 година, когато взе участие в околосветско съревнование с двама други кореспонденти.

Както отбелязва Smithsonian, 23-годишната получава особено внимание като единствената жена в конкуренцията сред тримата и макар че се класира на второ място, нейният шеф, New York Evening Journal, постоянно написа за нея, а тя по-късно трансформира прекарването си в книга, „ Girl Around the World “ (1936).

Оттам нататък звездата на Килгалън към този момент е в небето. Тя стартира да написа колона за New York Journal-American, наречена „ Гласът на Бродуей “, води радио шоу, наречено „ Закуска с Дороти и Дик “ дружно със брачна половинка си Ричард Колмар и става известен панелист в телевизионното шоу „ What’s My Line? “.

Все отново Дороти Килгалън остава кореспондент по душа. Тя постоянно написа за най-големите новинарски истории в нацията, в това число процеса през 1954 година против Сам Шепърд, доктор от Охайо, упрекнат в убийството на бременната си брачна половинка. (Килгалън по-късно даже съумява да анулира присъдата на Шепърд, когато разкрива, че съдията й е споделил, че лекарят е „ пъклен отговорен “, съгласно Ranker.)

Но нищо в кариерата й няма да може да се съпостави с убийството на президента Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963 година в Далас, Тексас. От самото начало Дороти Килгалън е решена, че историята за гибелта на президента би трябвало да бъде разказана, каквото и да включва.

„ Американският народ преди малко загуби един обичан президент “, написа тя седмица след убийството, съгласно New York Post. „ Това е тъмна глава в нашата история – само че имаме право да прочетем всяка дума от нея. “

Кенеди малко преди да бъде погубен

В продължение на 18 месеца Дороти се пробва да научи всичко, което може за убийството. Както отбелязва New York Post, тя намира заключението на Комисията „ Уорън “ от 1964 година, че Лий Харви Осуалд е направил убийството самичък, за „ смешно “ и насочва погледа си към килъра на самия Осуалд – Джак Руби, който го прострелва онлайн по малкия екран два дни след гибелта на президента.

По време на процеса против Руби през 1965 година Килгалън реализира нещо, което никой различен кореспондент не съумява – изявление с килъра на Осуалд.

„ Очите на Джак Руби бяха лъскави, кафяво-бели, ярки като стъклените очи на кукла “, написа тя в колоната си. „ Той се опита да се усмихне, само че усмивката му беше несполучлива. Когато се ръкувахме, ръката му трепереше в моята толкоз леко, като ударите на сърцето на птица. “

Според книгата „ The Reporter Who Knew Too Much “ от Марк Шоу, Килгалън намира процеса на Руби за чудноват. Мъжът наподобява изплашен, само че с всичкия си и Килгалън е сюрпризирана, че юриста му, Мелвин Бели, възнамерява да пледира за безотговорност. Тя също се чуди за какво Бели не се бори повече, с цел да избави живота на клиента си и е шокирана, когато Руби е наказан на гибел.

Както отбелязва Шоу, след оповестяването на присъдата Килгалън напуща правосъдната зала по-убедена отвсякога, че Кенеди е погубен със скрит план. В колонката си на 20 март 1965 година, към седмица след присъдата, тя написа: „ В този исторически случай би трябвало да се помни, че не е казана цялата истина. Нито щатът Тексас, нито отбраната показаха всичките си доказателства пред журито. Може би не беше належащо, само че беше желателно от позиция на целия американски народ. “

Килгалън освен продължава обществено да показва подозренията си по отношение на убийството, само че също по този начин продължава и да проверява. Както оповестява New York Post, тя събира доказателства, организира изявленията и пътува до Далас и Ню Орлиънс, с цел да разузнава разнообразни следи.

Така до есента на 1965 година Дороти Килгалън като че ли е на ръба на огромен пробив. Тя възнамерявала второ пътешестване до Ню Орлиънс, където има намерение да се срещне с неизвестен източник на „ доста загадка “ среща, съгласно Шоу.

 Ruby shoots Oswald

Джак Руби убива Лий Харви Осуалд, до момента в който го извеждат от полицейското ръководство

На 8 ноември 1965 година, съвсем две години след убийството на Джон Кенеди в Далас, Дороти е открита мъртва в къщата си на 68-ма улица. Тя е открита да лежи в леглото, облечена единствено в наследник халат, с изкуствени мигли и флорален аксесоар в коса, съгласно New York Post.

Седмица по-късно The New York Times оповестява, че 52-годишният журналистката е умряла след предозиране с алкохол и барбитурати (успокоителни), а полицейско следствие не открива „ никакви признаци за принуждение или самоубийство “.

„ Можеше просто да е взела едно хапче допълнително “, споделя Джеймс Л. Люк, помощник-медицински доктор, пред The New York Times. Признавайки, че събитията към гибелта й са „ неустановени “, той прибавя: „ Но в действителност нямаме визия. “

След като подава иск по Закона за независимост на информацията, Шоу научава, че в кръвта на Дороти са открити два спомагателни барбитурата в допълнение към Seconal, за които тя има рецепта. Той също по този начин открива, че в чашата до леглото й има останки от прахуляк, което допуска, че някой е стрил капсулите вътре.

Нещо повече, в петицията, която Шоу подава за ексхумиране на тялото й, се изяснява, че тя е била открита мъртва в легло, в което в никакъв случай не е спала, в облекла за спане, които не е носила, до книга, която е споделила на хората, че към този момент е приключила.

Последно е била забелязана с „ тайнствен мъж “, който Шоу разпознава като Рон Патаки, съгласно New York Post. Той има вяра, че Патаки и Килгален са имали връзка и че Патаки по-късно написа подозрителни стихотворения, в които се загатва, че той я е умъртвил.

В последна сметка Шоу допуска, че Дороти Килгалън е заглеждала теорията, че мафията има нещо общо със гибелта на Кенеди. Той има вяра, че тя е открила, че мафиотът от Ню Орлиънс Карлос Марчело е провел убийството.

„ Вярвам, че който и да е решил да накара Дороти да млъкне, е взел информацията й и я е изгорил “, споделя Шоу пред New York Post.

Освен това той изяснява, че е почнал да проверява гибелта на Килгалън, до момента в който е правил изследване за друга книга – за юриста на Джак Руби, Мелвин Бели. По време на изследването си той открива, че Бели е отбелязал след гибелта на Килгален: „ Те убиха Дороти; в този момент те ще тръгнат след Руби. “

Джак Руби почива на 3 януари 1967 година, малко преди да се изправи пред съдията, откакто Апелативният съд в Тексас анулира смъртната му присъда. Официалната причина за гибелта му е белодробна емболия, обвързвана с рак на белия дроб.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР