Родена е на 12 октомври 1912 г. Спокойно в съня

...
Родена е на 12 октомври 1912 г. Спокойно в съня
Коментари Харесай

На 110 години си отиде баба Нурие - най-възрастният човек в България

Родена е на 12 октомври 1912 година
Спокойно в съня си е починала Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци. Жената е родена на 12 октомври 1912 г. и е най-възрастният човек в България.

Жената е издъхнала на 12 януари, заяви „ България през днешния ден “.

„ Много ни е тъжно, доста ни липсва. Баба Нурие беше доста добър и прекрасен човек. Аз съм най-голямата снаха и единствено положително съм видяла от нея. Много ни помагаше. За деца, внуци, правнуци. Баба Нурие си можеше дълго време и не се предаваше “, споделя с болежка пред вестника Мюмюнe, брачна половинка на най-големия наследник на старицата – Рамадан.

Нурие израства с доста сестри и братя в селището Мадан в Дъбово. Омъжва се на 16 години, като съпругът ѝ Реджеп е единствено на 13. Майка е на 6 деца, които отглежда съвсем сама откакто мъжът ѝ умира от силикоза (професионално заболяване, породено от поемане на кварц) през 1952 година Тогава е единствено на 36 години. От всичките си деца старата дама има 14 внуци и 22 правнуци.

Наследниците признават, че им било най-трудно преди 5 години, когато трябвало да преценяват дали да се оперира поради прогресивно ослепяване. Заедно решили да постъпи в болница, макар че можело да не издържи интервенцията. Столетницата не виждала и с двете си очи от години поради катаракта. След интервенцията се случва знамение. Баба Нурие освен че устоя интервенцията, само че и си връща значително зрението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР