Роден в семейството на пилоти, той иска да управлява самолет

...
Роден в семейството на пилоти, той иска да управлява самолет
Коментари Харесай

17-годишният рекордьор Мак Ръдърфорд, който обиколи света със самолет и кацна в България

Роден в фамилията на водачи, той желае да ръководи аероплан още когато е на 3 години. Когато за първи път пилотира самичък - на 7, обаче схваща, че е доста ужасно и напълно не му харесва толкоз. Но явно летенето е в кръвта му - превъзмогва страха си и открива, че това е неговата пристрастеност.

Получава лиценз за водач през септември 2020 година, когато е едвам на 15. А преди дни, 17-годишният Мак Ръдърфорд усъвършенства два върха - за най-млад водач, обиколил самичък света , и за най-млад човек, обиколил света с ултралек аероплан Shark (325 кг). Той получи два документа и върховете му ще да бъдат записани в Книгата на Гинес .

Досегашния връх държеше британецът Травис Лъдлоу, завършил начинанието на 18 години и за 150 дни през 2021 година

Мак, който е от британско-белгийски генезис, мина през територията на 52 страни, с цел да реализира този двоен триумф. А една от тях - България, беше основна. На 23 март той започва околосветското си странствуване от летище " София Запад " край радомирското село Кондофрей. Мак потегли по стъпките на своята 19-годишна сестра , която през януари пък стана най-младата жена, направила подобен полет. И двамата бяха спонсорирани от българската компания ICDSoft на IT бизнесмена Димитър Димитров. На самолета на Мак е брандирано българското знаме.
 Сестрата на Мак - Зара, е щастлива, че брат й последва нейния триумф
" Постигнах задачата си! Радвам се, че съм тук. Страхотно е да се завърна след 5 месеца още веднъж в България ! “, бяха първите думи на Мак, откакто кацна към този момент рекордьор на българска земя, където го чакаха родителите и сестра му.

Мак призна, че концепцията е нейна и по този начин се е въодушевил. Когато тя направила своето достижение, си споделил: " Защо не и аз? Винаги съм знаел, че желая да направя нещо особено в своята авиационна кариера, просто до тогава не знаех какво ”.

Той показа че е доста благополучен от претърпяното, само че в това време малко печален, тъй като е завършило. Разказа, че е имало моменти, в които е изглеждало невероятно да приключи околосветското си странствуване, само че не се е предал.

Първо младият запалянко се насочи към Сардиния, след това на юг към Африка - Конго, Мадагаскар и Мавриций, по-късно към ОАЕ, Индия, Китай, Южна Корея, Япония, Аляска, западния бряг на Америка, Мексико, Канада и оттова през Атлантика - Исландия, Англия, Белгия и назад в София.

“В мен бушуват разнообразни страсти – горделивост, терзание, горест, само че и наслада, че Мак има опция да сбъдне фантазията си. Има риск, само че летенето е като шофирането и то крие риск ”, сподели майка му преди излитането.

След сполучливото премеждие Мак се връща в учебно заведение, с цел да навакса пропуснатия образователен материал и ще продължи да лети за наслаждение.

„ Идеята на един връх е да го поставиш, а не да го задържиш за дълго време “, сподели още Мак, чиято цел е била да покаже, че младежите имат място във върховите достижения на света. Затова приканва своите връстници да си следват фантазиите си и да работят за тях.

Още преди полета Мак сподели, че желае да употребява опцията да се срещне с младежи, които вършат невероятни неща, променяйки своите общности или даже света.

„ Често малко хора знаят за тях. Заедно можем да покажем, че младежите вършат разликата “, сподели той.

Преди няколко месеца сестра му Зара също счупи международния връх, като измина 51 000 км. И тя с апел -младите девойки и дами да се окуражават да преследват фантазиите си и да градят кариера в авиацията, технологиите, математиката, инженерството и науките. Според младата жена свободата е едно от най-вълнуващите неща.

„ Никога не съм си представяла, че планетата е толкоз дребна. Няма да не помни по какъв начин летях над Сибир при температура минус 35 градуса. Долу на земята нямаше никакви хора, а беше толкоз красиво поради снега. За страдание, поради облаци не можах да прелетя над Банско, само че съумях да видя върховете на Пирин . Беше красиво “, описа тогава Зара, кацайки в България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР