Роден в Саутхемптън в семейството на индийци, емигрирали на Острова,

...
Роден в Саутхемптън в семейството на индийци, емигрирали на Острова,
Коментари Харесай

Той ли ще заеме поста на Джонсън във Великобритания?

Роден в Саутхемптън в фамилията на индийци, емигрирали на Острова, Риши Сунак е на 42 години. Завършил е Станфорд. Преди да влезе в политиката, той гради сполучлива кариера в Лондонското сити като капиталов управител. През 2009 година се омъжва в Индия за Акшата Мърти.

Политическият му дебют е през 2014, когато е определен за член на английския парламент, а през 2016 е измежду най-големите последователи на Брекзит.



Три години по-късно Сунак измежду най-приближените на Борис Джонсън и работи интензивно в акцията му за лидерския пост в Консервативната партия. След като Джонсън стана министър председател, той бе назначен за основен секретар на Министерството на финансите. През 2020 година става канцлер на държавната хазна с сан на финансов министър.



През 2021 в разгара на пандемията, Риши Сунак разгласи, че отхвърля да носи маска в препълнена Камарата на общините. Той също по този начин моли към британците " да стартират да ядат повече, с цел да оказват помощ на стопанската система " да си проправи път от историческия спад, провокиран от коронавирусната рецесия.



Сега Риши Сунак завоюва втория кръг от гласуването за избор на правоприемник на Борис Джонсън. Остават петима претенденти, откакто основният прокурор Суела Брейвърман отпадна при гласуването в четвъртък.

Сунак завоюва 101 гласа, Пени Мордаунт го следва с 83 гласа, а Лиз Тръс остана трета с 64 гласа. Следващият кръг от гласуването, при който отпада претендентът с минимум гласове, ще се организира в понеделник.



В същото време оттеглящият се английски министър-председател Борис Джонсън прикани претендентите, които отпадат от конкуренцията за неговия правоприемник, да поддържат всеки претендент, друг от някогашния финансов министър Риши Сунак, заяви „ Times “.

Ток е провел диалози с неуспелите претенденти и е дал ясно да се разбере, че Сунак не би трябвало да става министър-председател. Изданието отбелязва, че Сунак е един от първите, които напуснаха кабинета на Джонсън, с което сложи началото на неговото раздробяване.



" Целият екип на министър-председателя на Даунинг стрийт ненавижда Риши. Това е персонално. Това е яд... Те считат, че той е възнамерявал това от месеци ", споделя източник пред изданието.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР